top-image

Παλάτι της Δικαιοσύνης ( Palais de Justice )

Ένα υπέροχο παράδειγμα μεσαιωνικής πολιτικής αρχιτεκτονικής, το Palais de Justice στεγάζει τα δικαστήρια της Ρουέν και ήταν ο τόπος συνάντησης του Κοινοβουλίου της Νορμανδίας. Αυτό το γοτθικό αριστούργημα χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε.

Το κτήριο δεν είναι ανοιχτό για περιηγήσεις, αλλά οι επισκέπτες θα γοητευτούν από τις περίτεχνες λεπτομέρειες της πρόσοψης και ιδιαίτερα από τα απίστευτα γκαργκόι. Η κεντρική πτέρυγα διαθέτει ένα λαμπερό κιγκλίδωμα, ανυψωμένα πυραμίδες και διάτρητα στηρίγματα. Το Palais de Justice καταστράφηκε κατά τη διάρκεια βομβιστικών συμμαχιών το 1944, και οι τρύπες με κέλυφος είναι ακόμα ορατές στους εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου.

Το 1976, κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης του Palais de Justice, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια ενός όμορφου πέτρινου κτηρίου κάτω από την αυλή. Το κτίριο ήταν αποφασισμένο να είναι το κάτω δωμάτιο ενός παλιού Yeshiva (ραβινική σχολή) που χρονολογείται από το 1100. Μόλις αποκαλυφθεί, αυτό το μνημείο Juif (εβραϊκό μνημείο) προστατεύθηκε αμέσως από μια αρχαιολογική κρύπτη.

Η τοποθεσία, όπως αποκαλύπτεται από το όνομα του δρόμου (« rue aux Juif » μεταφράζεται σε «Οδός των Εβραίων»), βρισκόταν στο κέντρο της παλιάς εβραϊκής συνοικίας που άκμασε την εποχή του Γουίλιαμ του Κατακτητή μέχρι την απέλαση των Εβραίων στο 1306. Το μνημείο της Ρουέν Το Juif είναι το παλαιότερο εβραϊκό μνημείο που ανακαλύφθηκε στη Γαλλία. Το Monument Juif είναι προς το παρόν κλειστό για αποκατάσταση.

Διεύθυνση: 36 Rue aux Juifs, Rouen