top-image

Στα Ιόνια νησιά οι δρόμοι του κρασιού περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα, την
Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Πρόκειται για μια ειδική μορφή αγροτουρισμού απόλυτα
εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον και άριστα οργανωμένη, που στοχεύει στην ουσιαστική γνωριμία
με τον κάθε τόπο, μέσα από την παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποιίας .Ο οινικός τουρισμός
προσφέρει πρώτα και κύρια άμεση επαφή με τη φύση αλλά και τις καλλιεργητικές πρακτικές. Με οδηγό το
άρωμα του κρασιού, απολαύστε αξέχαστες διαδρομές στους κατάφυτους αμπελώνες. Τα περισσότερα
οινοποιεία είναι συγκεντρωμένα στο κεντρικό τμήμα του νησιού, σε κοντινές αποστάσεις από την Πόλη.Εμείς
θα επισκεφτούμε Το Κτήμα Θεοτόκη το οποίο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ως προς την ιστορία του αλλά και
την οινική παραγωγή του όπως και την παραγωγή άλλων προιόντων όπως το ελαιόλαδο .Το κτήμα
βρίσκεται στο κέντρο του νησιού ,στην κοιλάδα Ρόπα, κοντά στο χωριό Γιαννάδες.Η οικογένεια Θεοτόκη είναι
μία από τις πιο παλιές οικογένειες στην Ελλάδα και το κτήμα Θεοτόκη ανήκει στην οικογένεια για πολλές
γενιές. Το κρασί Θεοτόκης υπήρξε το κρασί των ανακτόρων και της καλής κοινωνίας. Το τοπικά διάσημο και
εξαιρετικής ποιότητας κρασί Theotoky, ξηρό λευκό, κόκκινο και τριαντάφυλλο, παράγεται και εμφιαλώνεται
στους αμπελώνες των 15 στρεμμάτων του κτήματος Το κρασί παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και η
διαδικασία ζύμωσης και ωρίμανσης, η οποία λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές δίνει στο κρασί
φυσική σταθερότητα και εξαιρετική ποιότητα και γεύση. Εκτός από το κρασί, το Κτήμα Θεοτόκη διαθέτει και
το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο παράγεται με παραδοσιακές τεχνικές. Η συγκομιδή της ελιάς
μεταφέρεται απευθείας στο ελαιοτριβείο όπου το λάδι εξάγεται χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο
ψυχρής συμπίεσης .Το κτήμα χρησιμοποιεί έναν από τους λίγους μύλους που συνδυάζει μια σύγχρονη
διαδικασία σύνθλιψης με έναν παραδοσιακό τύπο κι έτσι διασφαλίζει ότι οι ελιές αποδίδουν τη μέγιστη
εκχύλιση ενώ αφήνουν χρόνο για να διαρρεύσει όλο το διαθέσιμο λάδι από την πρέσα. Αυτό με τη σειρά του
δίνει χρόνο για την πραγματοποίηση απαραίτητων ενζυματικών αντιδράσεων διασφαλίζοντας το νόστιμο
άρωμα και τη γεύση του ελαιόλαδου Theotoky.