top-image

Place du Général de Gaulle (Grand Place)

Η πολυσύχναστη κεντρική πλατεία της Λιλ, η Place du Général de Gaulle περιβάλλεται από εντυπωσιακά αναγεννησιακά και μπαρόκ φλαμανδικά κτήρια με νεοκλασικές προσόψεις. Επίσης γνωστό ως Grand Place, η πλατεία είναι ένα αγαπημένο μέρος συνάντησης για τον Lillois. Αυτό το κέντρο κοινωνικής δραστηριότητας είναι γεμάτο με καφέ και μπρασερί.

Στη μέση της πλατείας, το χάλκινο μνημείο της θεάς τιμά την αντίσταση της Λιλ στην πολιορκία της Αυστρίας τον Σεπτέμβριο του 1792. Η θεά κρατά ένα ανοιγόμενο κλειδί που φωτίζει τις ασφάλειες στα κανόνια. Στη βάση, μια χαραγμένη επιγραφή γράφει: "Η θαρραλέα απάντηση του Δημάρχου της Λιλ, Αντρέ, που αρνήθηκε να παραδώσει την πολιορκημένη πόλη." Η Θεά σμιλεύτηκε το 1845 από τον Θεόφιλο Σουτιέν, ο οποίος δημιούργησε επίσης ανάγλυφα στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι.

Στη νότια πλευρά της πλατείας βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Λιλ, το Vieille Bourse (παλιό χρηματιστήριο), το οποίο ιδρύθηκε το 1652. Το Vieille Bourse είναι 24 σπίτια που περιβάλλουν μια τοξωτή αυλή (υπάρχει αγορά για χρησιμοποιημένα βιβλία εδώ ). Παράδειγμα περίτεχνου φλαμανδικού μπαρόκ στιλ, η αυλή διαθέτει ένα μνημείο του Ναπολέοντα Α στο κέντρο.

Επίσης, στην πλατεία Place du Général de Gaulle βρίσκεται το Grand Garde, πρώην στέγαση στρατιωτών φρουράς. Το Grand Garde έχει μετατραπεί σε Théâtre du Nord .