top-image

Παρίσι - Disney - Μπρυζ 23-26.04.23

Παρίσι - Disney - Μπρυζ 23-26.04.23

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΠΑΡΙΣΙ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 ημέρες
ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ: ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ

Χρειάζεστε βοήθεια;

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας, για να σας παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια,

θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

+30 2310244400

+30 2310231168

+302310231170

+302310459877

Μοιράσου το με τους φίλους σου


Αερ. Παρίσι - Disney - Μπρυζ 4 μέρες. DOCX

Παρίσι - Disney - Μπρυζ
 
 Αεροπορικώς 4 ημέρες
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

1η Μέρα | Θεσσαλονίκη – Παρίσι – Ξενάγηση πόλης - Λούβρο

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Μακεδονία και απευθείας πτήση για το Παρίσι. Άφιξη και άμεση αναχώρηση, για να ξεκινήσουμε την ξενάγηση μας, στην πόλη του φωτός. Θα επισκεφθούμε την Παναγία των Παρισίων και το ιστορικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης για να φθάσουμε στο Πάνθεον, σημείο ταφής των επιφανέστερων Γάλλων. Στη συνέχεια θα θαυμάσουμε τους κήπους και τα ανάκτορα του Λουξεμβούργου, όπου στεγάζεται η Γερουσία της Γαλλίας. Έπειτα, θα οδηγηθούμε στη γειτονιά Σεν Ζερμέν με τα δημοφιλή καφέ ντε Μαγκό και ντε Φλορ, αλλά και τον ναό του Αγίου Γερμανού. Στη συνέχεια, θα περάσουμε από το μουσείο Ορσέ, την πανέμορφη γέφυρα του Αλεξάνδρου Γ΄, το Μέγαρο των Απομάχων, τον τάφο του Ναπολέοντα Α ́ για να ολοκληρώσουμε την πορεία μας με το σήμα κατατεθέν της πόλης, τον Πύργο του Άιφελ. Συνεχίζοντας τη ξενάγησή μας, θα θαυμάσουμε την Πλατεία του Αστέρα, όπου κυριαρχεί η μεγαλύτερη σε όγκο Αψίδα θριάμβου στον κόσμο. Στην πλατεία Ομόνοιας θα δούμε το γαλλικό κοινοβούλιο, τον οβελίσκο του Λούξορ, τις μπαρόκ Φοντάνες του Μπερνίνι, τους κήπους του Κεραμικού και τον Πορτοκαλεώνα. Προσεγγίζοντας το εμπορικό κέντρο της πόλης, θα περάσουμε από τον ναό της Αγίας Μαγδαληνής και την Όπερα Γκαρνιέ, την Εθνική Ακαδημία της Μουσικής και την πλατεία Βαντόμ. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε  το πιο λαμπρό μουσείο του κόσμου, το  ανάκτορο του Λούβρου που θα εντυπωσιαστείτε από την είσοδό του, την ογκώδη πυραμίδα από γυαλί που κατασκευάστηκε το 1989 με σκοπό του διάσημου αρχιτέκτονα Pei να εισχωρεί το φως του ήλιου μέχρι το υπόγειο.  Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην ξενάγησή μας, με επίσημο τοπικό ξεναγό και με ακουστικά για καλύτερη παρακολούθηση,  θα θαυμάσουν, παγκόσμια αριστουργήματα τέχνης στο τμήμα αρχαιοτήτων ελληνικών και ρωμαϊκών όπου εκτίθενται  πάνω από 300 ελληνικά αρχαία έργα τέχνης.  Εκεί σε προνομιακή θέση στην κορυφή μιας σκάλας θα θαυμάσουμε την Νίκη της Σαμοθράκης, στη συνέχεια την Αφροδίτη της Μήλου, τον «Ηρακλή και ο ταύρος της Κρήτης» (από το ναό του Δία στην Ολυμπία), τις Εργαστίνες και την Κενταυρομαχία (τμήματα του Παρθενώνα). Τα δύο περίφημα γλυπτά του Μιχαήλ Αγγελου «Ο Θνήσκων» και «Ο Επαναστατημένος» Σκλάβος. Επίσης θα δούμε από κοντά την αινιγματική Τζοκόντα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το πρώτο έργο τέχνης μου μπήκε στα ανάκτορα τον 16ο αιώνα και σήμερα ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου, καθώς και τον πίνακα «Η Σχεδία της Μέδουσας» του Ζαν Λουι Τεοντόρ και τον υπέροχο πίνακα «Η στέψη του Ναπολέοντα και της Ιωσηφίνας» του Νταβίντ και πολλούς ακόμη πολύτιμους πίνακες Ιταλικής, Γαλλικής και Φλαμανδικής σχολής κα. Στη συνέχεια τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ θα γνωρίσετε το Παρίσι από μια διαφορετική όψη, την μοναδική οπτική γωνία που μας προσφέρει μια κρουαζιέρα με τα  ‘’bateaux mouches ‘’ στα φωτισμένα ιστορικά κτίρια του Παρισιού (κρουαζιέρα στο Σηκουάνα).

2η Μέρα | Παρίσι – Disney.

Πρωινό και αναχώρηση προαιρετικά για τη μαγική Disneyland. Εδώ θα ζήσετε σαν παιδιά στη χώρα του παραμυθιού μαζί με τους ήρωες του Walt Disney. Δοκιμάστε μία “πτήση στο διάστημα” με το γνωστό Star Tour, δείτε τον Πήτερ Πάν, τον Πινόκιο, την Χιονάτη, τον Mικυ Μαους και τον Ντοναλντ με τις παρέες τους,  τον πύργο της Ωραίας Κοιμωμένης, τον Μικρόκοσμο, την περιπέτεια στην Άγρια Δύση, με τα ποταμόπλοια, περπατήστε στα βήματα του Ιντιάνα Τζόουνς, το νησί των πειρατών, το Βουνό των Κεραυνών, ανεβείτε στα περίφημα Carousel και απολαύστε τις βόλτες σας στην Main Street με τα πολλά καταστήματα. Αργά το απόγευμα μη χάσετε το μοναδικό  σόου βεγγαλικών Dreams: Η μαγεία της ημέρας ολοκληρώνεται με ένα σόου που λαμβάνει χώρα στο κεντρικό παλάτι της Ωραίας Κοιμωμένης, το οποίο κυριολεκτικά θα σας θαμπώσει. Το εκθαμβωτικό θέαμα αφήνει τους μεγάλους με το στόμα ανοιχτό, ενώ τα πιτσιρίκια δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους, χοροπηδούν, χτυπούν παλαμάκια και γελούν συγκλονισμένα! Επιστροφή αργά το απόγευμα στο Παρίσι.

3η Μέρα | Παρίσι – Ολοήμερη εκδρομή στη Μπρυζ.

Πρωινό και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε προαιρετικά για τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας του Βελγίου το Μπρυζ. Άφιξη και θα επισκεφτούμε τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης όπως την πλατεία  Burg με το Δημαρχείο, τον ναό της Παναγίας  της οποίας το τούβλινο κωδωνοστάσιο φθάνει σε ύψος τα 122,3 μ., γεγονός που το κάνει ένα από τα ψηλότερα κτίσματα από τούβλα στον κόσμο. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε την Βασιλική του Ιερού Αίματος (Heilig-Bloedbasiliek). Το λείψανο του Ιερού Αίματος που ήλθε στην πόλη μετά τη Δεύτερη Σταυροφορία από τον Τιερί της Αλσατίας (Thierry d' Alsace) περιφέρεται κάθε χρόνο στους δρόμους της πόλης. Περισσότεροι από 1.600 κατοίκους λαμβάνουν μέρος σε αυτή την περιφορά, που έχει μήκος διαδρομής ένα περίπου μίλι, πολλοί από αυτούς ντυμένοι ως ιππότες ή σταυροφόροι της εποχής. Συνεχίζουμε για την πλατεία αγοράς τη Mark που είναι και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο Παρίσι.

4η Μέρα | Παρίσι – Συνοικία Μαρέ - Outlet  Marne Le Valais – Πτήση επιστροφής.

Πρωινό και ελεύθερος χρόνος για βόλτα και αγορά αναμνηστικών. Στη συνέχεια αναχώρηση με τις αποσκευές μας για την πιο “Παριζιανικη'' περιπατητική βόλτα από την πλατεία της Βαστίλης δια μέσω του Marais ,στην γειτονιά του Pombidou και του κεντρικού Δημαρχείου του Παρισιού . Η συνοικία Marais είναι γνωστή και ως SoMa (Νότιο Marais). Είναι γεμάτη μοντέρνες μπουτίκ, γκαλερί και μπαρ. Η περιοχή, που άλλοτε αποτελούσε την εβραϊκή συνοικία, εξακολουθεί να είναι γεμάτη με εστιατόρια Κοσέρ. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Outlet Marne Le Valais που έχει πάνω από 190 επώνυμα μαγαζιά με ρούχα, με εκπτωτικές τιμές και 30 εστιατόρια. Ελεύθερος χρόνος και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας.

 

Σημείωση: Οι ξεναγήσεις, εκδρομές, περιηγήσεις είναι ενδεικτικές και δύναται να αλλάξει η σειρά που θα πραγματοποιηθούν χωρίς να παραλειφθεί καμία ξενάγηση.

Σημείωση: Δεν περιλαμβάνεται το κόστος ενοικίασης ακουστικών για τις ξεναγήσεις στις οποίες απαιτείται εκτός και αν αναγράφεται διαφορετικά.

Ειδική Ασφάλεια από την νόσο Covid-19: 20€. Ζητήστε αναλυτικότερες πληροφορίες. 

Χρήσιμες Πληροφορίες και Παρατηρήσεις :

 

  • Φροντίστε πριν την αναχώρηση σας να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ταξίδι σας από τον πωλητή που σας εξυπηρέτησε
  • Μην ξεχάσετε πρίν αναχωρήσετε από το σπίτι σας, να ελέγξετε ότι έχετε πάρει μαζί σας , όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το ταξίδι σας ( διαβατήριο / ταυτότητα , πιστοποιητικά εμβολιασμού , ενημερωτικό εκδρομής κ.λ.π )
  • Σας προτείνουμε να επιλέγετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας και να υπολογίζετε ότι όσο πιο κοντά στο κέντρο βρίσκεται το ξενοδοχείο τόσο ακριβότερο είναι . Θα πρέπει λοιπόν να υπολογίσετε το κόστος μετακίνησης εάν θα έχετε σε μετακινήσεις εκτός προγράμματος εκδρομής
  • Μπορείτε να κάνετε αγορές και πληρωμές με κάρτες Mastercard και Visa. Για προμήθειες τραπεζών συμβουλευτείτε την τράπεζα σας.
  • Ο χρόνος μετάβασης από πόλη σε πόλη είναι πάντα σχετικώς και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες ,την κίνηση στο δρόμο και τις καθυστερήσεις στα σύνορα 
  • Στα ξενοδοχεία που προτείνονται με καθέτους, η τιμή αναφέρεται και στα δύο.
  • Σε περίπτωση που κάποιο ξενοδοχείο δε συγκεντρώσει τις απαραίτητες κρατήσεις ,σας προτείνεται εφάμιλλο, ώστε ο κόσμος να συγκεντρώνεται σε ένα ή δύο και να διευκολύνεται η εκτέλεση του προγράμματος των ξεναγήσεων – περιηγήσεων
  • Οι προαιρετικές δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτικές και αποτελούν απλώς μια πρόταση και δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε. Απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχής για την πραγματοποίηση τους.
  • Θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικές στάσεις (βάσει σχετικής νομοθεσίας για τα ωράρια των οδηγών) σε τακτά διαστήματα (ανά 2 μιση ώρες περίπου) για καφέ, φαγητό και τουαλέτα. Τα σημεία στάσεις είναι τα σύνορα καθώς και μαγαζιά πάνω στο δρόμο. Δυστυχώς η ποιότητά τους δεν είναι πάντα η καλύτερη. Σε πολλά σημεία ζητούνται 50 λεπτά από τις καθαρίστριες στις τουαλέτες
  • Για λόγους υγειονομικούς δεν επιτρέπεται η χρήση τουαλέτας στο λεωφορείο, καθώς δεν είναι δυνατή η απολύμανση της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αποτελεί εστία μολύνσεων.
  • Οι εκδρομείς οφείλουν να προσαρμοστούν στους υγειονομικούς κανόνες της χώρας που επισκεπτόμαστε και να φέρουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Το γραφείο λειτουργεί μόνο συμβουλευτικά.

 

 

 
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τιμή Early booking ισχύει για τις κρατήσεις των πρώτων 10 θέσεων 

Πακέτο διακοπών: Αν δεν επιθυμείτε το πρόγραμμα των περιηγήσεων, η τιμή μειώνεται κατά 80€ το άτομο

(Περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις από / προς το αεροδρόμιο)

Στην συγκεκριμένη εκδρομή που επιλέξατε δεν υπάρχουν άλλες αναχωρήσεις . Επισκεφτείτε τη σελίδα αυτής της εκδρομής μας αργότερα!

 

 

Περιλαμβάνονται
 
 
 
   
 
  • Αεροπορικά εισιτήρια με την Transavia & την Enter Air.

  • Αποσκευές: Για την Transavia: Μια χειραποσκευή (55x35x25 εκ.) και μια μικρή τσάντα 40x30x20 εκ.(Συνολικά και οι δύο 10kg) & Για την Enter Air: Μια αποσκευή: 20Kg & μια χειραποσκευή: 5 kg.

  • Τρείς (3) διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της επιλογής σας.

  • Πακέτο διακοπών: Αν δεν επιθυμείτε το πρόγραμμα των περιηγήσεων, η τιμή μειώνεται κατά 80€ το άτομο

    (Περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις από / προς το αεροδρόμιο)

  • Πρωινό καθημερινά στον χώρο του ξενοδοχείου.

  • Έμπειρος αρχηγός / συνοδός του γραφείου μας.

  • Μεταφορές, περιηγήσεις και εκδρομές με κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα.

  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

 
 
Δεν περιλαμβάνονται
 
 
 
   
 

 

  • Φόροι αεροδρομίων, επίναυλοι καυσίμων: 165€ κατά άτομο.
  • Δημοτικοί φόροι: Σε 3*: 6€ & σε 4*: 9€ κατά άτομο.
  • Προαιρετική εκδρομή στη Disney: Ενήλικας: 125€ & 115€ το παιδί.
  • Προαιρετική επίσκεψη στο Λούβρο: Ενήλικας: 50€ & το παιδί: 35€ (Περιλαμβάνονται μεταφορικά - ξενάγηση και ακουστικά).
  • Κρουαζιέρα στον Σηκουάνα & By Night: Ενήλικας: 50€ & το παιδί: 30€.
  • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα, θεάματα, αρχαιολογικούς χώρους και γενικά όπου απαιτείται.
  • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά.
  • Ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναγράφεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
  • Ειδική ασφαλιστική κάλυψη για ακύρωση ταξιδιού λόγω ασθένειας COVID19: 20€. Ζητήστε αναλυτικότερες πληροφορίες.
   

 

 

Ημερομηνία Αναχώρησης
Αεροπορική Εταιρεία
Από
Προς
Αναχώρηση
Αφιξη
23/04
ENTER AIR
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΑΡΙΣΙ
04:30
06:30
             
 
 
 
 
 
 
 

 

Ημερομηνία Επιστροφής
Αεροπορική Εταιρεία
Από
Προς
Αναχώρηση
Αφιξη
26/04
RYANAIR
ΠΑΡΙΣΙ (ΜΠΟΒΕ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
20:10
23:59
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Παρίσι

Είτε ο ήλιος λάμπει στις βεράντες του καφέ της λεωφόρου Saint-Germain ή οι μελαγχολικές ομίχλες του ποταμού Σηκουάνα καλύπτουν τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ, η μαγική ατμόσφαιρα του Παρισιού έχει έναν τρόπο να γοητεύσει τους επισκέπτες. Αυτή η ασύγκριτη πόλη είναι γεμάτη με μεγαλοπρεπή μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου και το Πάνθεον. Ωστόσο, η γοητεία του Παρισιού βρίσκεται στις μικρές λεπτομέρειες: τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, τα τέλεια περιποιημένα δέντρα, τα σαλόνια τσαγιού, τα μπρασερί Belle Epoque και οι γκαλερί τέχνης avant-garde. Όπως ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο, τα κτίρια της πόλης είναι έργα τέχνης και η καθημερινή μόδα των Παρισίων αξίζει μια διάδοση περιοδικών. Ένας κόσμος της ανακάλυψης περιμένει στα διακριτικά τεταρτημόρια (γειτονιές): ο τυλιγμένος λαβύρινθος των παλαιών δρόμων στη μεσαιωνική Λατινική Συνοικία, η θρυλική σκηνή του καφέ στο Saint-Germain-de-Prés και η ατμόσφαιρα του Βοημίας στο χωριό της Μονμάρτρης. Σε κάθε κρυφή γωνία και σε όλα τα διάσημα αξιοθέατα, το Παρίσι κάνει μια μαγεία. Μια επίσκεψη μπορεί να εμπνεύσει μια δια βίου ερωτική σχέση. Βρείτε τα καλύτερα μέρη για να επισκεφτείτε σε αυτήν τη μαγική πόλη με τη λίστα με τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στο Παρίσι. Όσες φορές και να ταξιδέψει κανείς στο Παρίσι, πάντοτε θα έχει την αίσθηση ότι δεν τα είδε όλα. Κι αυτό γιατί η «Πόλη του Φωτός» είναι απλώς ανεξάντλητη. Θα εντυπωσιαστείτε από την μεγαλοπρέπεια των κτιρίων του, τα μουσεία, τις πλατείες, τις εκκλησίες και τα παλάτια, που θα σας μεταφέρουν σίγουρα σε άλλες εποχές.


Πύργος του Άιφελ

Κάποτε η υψηλότερη κατασκευή του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ είναι ίσως το πιο γνωστό ορόσημο της Ευρώπης και πιο διάσημο σύμβολο του Παρισιού. Εγκαινιάστηκε την 31η Μαρτίου του 1889 και χτίστηκε με αφορμή την Διεθνή Έκθεση ενώ ήταν η ψηλότερη κατασκευή του κόσμου μέχρι την ολοκλήρωση του Chrysler Building το 1930. Η κατασκευή χρειάστηκε περισσότερο από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κάθε ένα από τα περίπου 12.000 κομμάτια σιδήρου έχουν σχεδιαστεί χωριστά για να τους δώσει ακριβώς το σχήμα που απαιτείται. Όλα τα κομμάτια ήταν προκατασκευασμένα και συνομολογήθηκαν με περίπου 7 εκατομμύρια καρφιά. Η κατασκευή είχε σκοπό να διαρκέσει μόνο για τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης αλλά στέκεται ακόμα και σήμερα παρά τις διαμαρτυρίες από σύγχρονους καλλιτέχνες που φοβόταν ότι η κατασκευή δεν θα ταίριαζε στην αρχιτεκτονική του Παρισιού. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοια αποστροφή πλέον και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ. Ο άνθρωπος πίσω από το σχέδιο του πύργου ήταν ο Gustave Eiffel, γνωστός από τις επαναστατικές οικοδομικές τεχνικές του. Οι τεχνικές αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή του τον Πύργο του Άιφελ. Ήταν επίσης γνωστός για την κατασκευή του πλαισίου του σιδήρου Αγάλματος της Ελευθερίας που δωρίστηκε από την Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την Αμερικανική Ανεξαρτησία. Ο Πύργος του Άιφελ διαθέτει εσωτερικά τρία επίπεδα που είναι προσβάσιμα με ανελκυστήρες ή σκάλες, στον πρώτο όροφο υπάρχουν καταστήματα με σουβενίρ καθώς και ρεστοράν και στον δεύτερο όροφο δεσπόζει το διάσημο εστιατόριο Le Jules Verne. Τέλος, στον τρίτο όροφο, μπορείτε να απολαύσετε μια εξαιρετική θέα 360°. Οι ώρες λειτουργίας είναι όλες τις μέρες της εβδομάδας από 9.30πμ με 11.00μμ και το καλοκαίρι 9 το πρωί με 12 το βράδυ.

Πρόσβαση: Θα σας συμβουλεύαμε να κατεβείτε με το μετρό στο σταθμό Trocadero (Μ6,Μ9) και να περπατήσετε μέχρι τον πύργο του Άιφελ καθώς η θέα από το Palais de Chaillot είναι φοβερή.

Ιστοσελίδα: http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk/


Νοτρ Νταμ ντε Παρί

Η Νοτρ Νταμ ντε Παρί δεν είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου αλλά μπορεί να είναι ο πιο διάσημος από όλους τους καθεδρικούς ναούς. Το γοτθικό αριστούργημα βρίσκεται στο Ile de la Cité, ένα μικρό νησί στην καρδιά της πόλης. Η τοποθεσία της Notre Dame ήταν πάντα το θρησκευτικό κέντρο της πόλης ανεξαρτήτως της θρησκείας των κατά εποχή κατοίκων της περιοχής. Ο Επίσκοπος Maurice de Sully ξεκίνησε την κατασκευή του ναού το 1163. Ο καθεδρικός ναός που θα κατασκευαζόταν στο νέο γοτθικό ρυθμό έπρεπε να αντικατοπτρίζει το καθεστώς του Παρισιού ως την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Γαλλίας και έγινε πρότυπο για τους μελλοντικούς καθεδρικούς ναούς στη Γαλλία. Ολοκληρώθηκε το 1345 επειδή ο σχεδιασμός διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι ένα θεόρατο κτίριο, 128 μέτρα μήκος με δύο ψηλούς πύργους 69 μέτρων ύψος. Το κωδωνοστάσιο, το οποίο φτάνει 90 μέτρα, προστέθηκε τον 19ο αιώνα από τον Viollet le Duc. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, πολλά από τα γλυπτά και το εσωτερικό του ναού αφαιρέθηκαν ή κατεδαφίστηκαν. Ακόμη και η στοά των Βασιλέων υπέστη σοβαρές ζημιές. Το 19ο αιώνα αποκαταστάθηκε πλήρως από ένα παρισινό αρχιτέκτονα, τον Eugène Emmanuel Viollet le Duc. Η τελευταία αναπαλαίωση και αποκατάσταση του ναού έγινε μεταξύ 1991 και 2001.

Πρόσβαση: Οι κοντινότεροι σταθμοί του μετρό είναι οι Hotel de Ville(M1,M11), Cite(M4), Saint Michel(M4), Cluny - La Sorbonne(M10), Saint Michel-Notre Dame(RER).

Ιστοσελίδα: http://www.notredamedeparis.fr/-English-

 

 


Ντίσνεϋλαντ

Όταν άνοιξε η Ντίσνεϋλαντ στο Παρίσι το 1992 προκάλεσε ορισμένες από τις πιο ενθουσιώδεις και αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στην πρόσφατη γαλλική ιστορία. Είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θέαμα θεματικά πάρκα του κόσμου που έχει σχεδιασθεί σε κλίμακα που ανταγωνίζεται μέχρι και τις Βερσαλλίες. Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι το κατηγόρησαν αρχικά για τα πάντα, από πολιτιστικό ιμπεριαλισμό μέχρι ότι θα ήταν η αγγελία θανάτου του γαλλικού πολιτισμού. Μετά από πολλές δημόσιες σχέσεις και μεγάλων χορηγιών η Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού έχει γίνει το νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας με 50 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ξεπερνά τον Πύργο του Άιφελ και το Λούβρο σε αριθμούς επισκεπτών και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνο για το 4% του συναλλάγματος της γαλλικής τουριστικής βιομηχανίας. Περίπου το 40% των επισκεπτών είναι Γάλλοι με τους μισούς από αυτούς να έρχονται από το Παρίσι. Το πάρκο εκτείνεται σε μια έκταση 4.942 στρεμμάτων (περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του Παρισιού) στο προάστιο της Marne-la-Vallée 32 χιλιόμετρα από το Παρίσι, και περιλαμβάνει τα πιο επιτυχημένα στοιχεία των επιχειρήσεων της Ντίσνεϋ αναμειγμένα με το ευρωπαϊκό πνεύμα και ταλέντα. Πληροφορίες για τα θεάματα μπορείτε να βρείτε στον οδηγό της Ντίσνεϋλαντ στα ελληνικά στην επίσημη ιστοσελίδα που παραθέτουμε.

Πρόσβαση: Από το Παρίσι, η γραμμή A του RER σας μεταφέρει γρήγορα στο Disneyland Resort Paris. Μέσα σε 35 μόνο λεπτά, φτάνετε στη στάση "Marne-la-Vallée/Chessy", που βρίσκεται 2 λεπτά με τα πόδια από την είσοδο των Πάρκων, και κοντά στα ξενοδοχεία.

Ιστοσελίδα: http://www.disneylandparis.gr/

 


Μουσείο Ορσέ ( Musée d'Orsay )

Το Μουσείο Ορσέ (Musée d'Orsay) είναι ένα μουσείο που στεγάζεται σε ένα μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό του 1900. Η πολυάριθμη συλλογή του σε γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής ιμπρεσιονιστών, το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία του Παρισιού. Στην αρχή του 19ου αιώνα, υπήρχαν δύο μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στο Παρίσι, ο Gare de Lyon και ο Gare d'Orsay. Ο Gare d'Orsay ήταν σε πιο εξέχουσα τοποθεσία κατά μήκος του Σηκουάνα και απέναντι από το Λούβρο. Ο σιδηροδρομικός σταθμός είχε σχεδιαστεί από την εταιρία Compagnie d'Orléans, η οποία ήθελε να φέρει τα ηλεκτροφόρα τρένα μέχρι την καρδιά του Παρισιού. Η Compagnie d'Orléans αποφάσισε να διοργανώσει ένα διαγωνισμό που να εποπτεύεται από μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο νικητής αυτού του διαγωνισμού ήταν ο Βίκτωρ Laloux, ο οποίος είχε σχεδιάσει επίσης, το σιδηροδρομικό σταθμό στη Tours στη Γαλλία. Το σχέδιο αναγνωρίστηκε για την ενσωμάτωση του μετάλλου στην εξωτερική επιφάνεια από πέτρα. Η αίθουσα έχει μήκος 140 μέτρα, 40 μέτρα πλάτος και 32 μέτρα ύψος. Η όλη κατασκευή είναι 175 μέτρα σε μήκος και 75 μέτρα σε πλάτος. Μία εντυπωσιακή ποσότητα 12000 τόνων μέταλλου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Gare d'Orsay, η οποία είναι πολύ περισσότερα από το ποσό των μετάλλων που χρησιμοποιήθηκε για τον Πύργο του Άιφελ. Η Gare d'Orsay εγκαινιάσθηκε στις 14 Ιουλίου του 1900 για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού και θεωρήθηκε ένα αριστούργημα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από το 1939 οι πλατφόρμες είχαν γίνει πολύ μικρές για την κίνηση των χιλιάδων επιβατών και ο Gare d'Orsay τέθηκε εκτός χρήσης ως σιδηροδρομικός σταθμός. Με την πάροδο του χρόνου έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης, ως κέντρο για σκοποβολή, ως θέατρο και ακόμα ως κέντρο υποδοχής για τους αιχμαλώτους πολέμου. Ο σιδηροδρομικός σταθμός είχε εγκαταλειφθεί τελείως από το 1961, όταν και σώθηκε από κατεδάφιση από το Γάλλο πρόεδρο Pompidou. Το 1978 ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Ζισκάρ ντ 'Εστέν, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Gare d'Orsay ως μουσείο για την τέχνη του 19ου και του 20ου αιώνα. Δεν θα περιλάμβανε μόνο έργα ζωγραφικής, αλλά θα κάλυπτε και τις διάφορες μορφές τέχνης, συμπεριλαμβανομένων γλυπτών, χαρακτικών, φωτογραφίας, φιλμ, αρχιτεκτονικής και ακόμα και πολεοδομίας. Η αποκατάσταση του Musée d'Orsay, όπως λέγεται τώρα, ξεκίνησε το 1979 και τελικά το μουσείο εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στις 29 Νοεμβρίου 1986. Όταν άνοιξε το μουσείο που περιλαμβάνονταν περίπου 2.300 έργα ζωγραφικής, 1500 γλυπτά και 1000 άλλα αντικείμενα. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα τέχνης προερχόταν από άλλα μουσεία, όπως το Musée du Luxembourg. Με την πάροδο του χρόνου η συλλογή έχει επεκταθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των εξαγορών και των δωρεών. Πλέον καλύπτει την περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1914 και περιλαμβάνει έργα των Ντεγκά, Ροντέν, Μονέ, Μονέ, Ρενουάρ, Σεζάν, Βαν Γκογκ και άλλων. 

Πρόσβαση: Μετρό σταθμοί: Solférino (M12), Musée d'Orsay (RER C) 

Ιστοσελίδα: http://www.musee-orsay.fr/en/home.html


 

Εθνική Κατοικία των Απομάχων «Λες Ινβαλίδες» ( Les Invalides )

Το Λες Ινβαλίδες (επίσημο όνομα: L'Hôtel national des Invalides) είναι ένα μπαρόκ συγκρότημα κτιρίων στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού που περιέχει μουσεία και μνημεία σχετικά με την στρατιωτική ιστορία της Γαλλίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1671 και τα εγκαίνια έγιναν το 1678. Πιο συγκεκριμένα το Λες Ινβαλίδες περιέχει το Πολεμικό Μουσείο του στρατού της Γαλλίας (Musée de l'Armée), το Μουσείο Στρατιωτικών Μοντέλων (Musée des Plans-Reliefs) και το Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας (Musée d'Histoire Contemporaine), καθώς επίσης και ένα νοσοκομείο και ένα γηροκομείο για τους βετεράνους του πολέμου. Το Λες Ινβαλίδες είναι επίσης γνωστό καθώς εκεί βρίσκονται και οι τάφοι ορισμένων ηρώων του πολέμου και ειδικότερα του Ναπολέοντα του Βοναπάρτη, του βασιλιά και στρατιωτικού της Γαλλίας που άλλαξε την ροή της Ευρωπαϊκής ιστορίας.


Grand Arche της La Défense

Στα δυτικά του Παρισιού στο τέλος της λεωφόρου Charles-de-Gaulle είναι ένα συγκρότημα πολυώροφων κτιρίων που αναπτύχθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η συνοικία ονομάζεται La Défense, η οποία θυμάται την πικρή αντίσταση των γαλλικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου του 1870-1871. Σήμερα, αυτή η γειτονιά θεωρείται ως προαγωγή της εισόδου του Παρισιού στον 21ο αιώνα. Σχεδιασμένο από τον Johan Otto von Spreckelsen, το Grande Arche κάνει εντυπωσιακή εντύπωση. Αυτή η τεράστια ορθογώνια θριαμβική αψίδα ύψους 110 μέτρων έχει λευκό μάρμαρο Carrara. Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1989 στην διακοσαετία της Γαλλικής Επανάστασης και η σύγχρονη δομή συμβολίζει την εθνική αξία της αδελφότητας της Γαλλίας.

Διεύθυνση: 1 Parvis de la Défense, 92040 Παρίσι (Μέτρο: La Défense)


Πάνθεον ( Panthéon )

Το Πάνθεον, ένα επιβλητικό κτήριο του 19ου αιώνα, είχε σχεδιαστεί αρχικά ως εκκλησία, αλλά μετά από πολλές αλλαγές, τώρα λειτουργεί ως ένα κοσμικό μαυσωλείο που περιέχει τα λείψανα των διακεκριμένων Γάλλων πολιτών. Στην κορυφή του Montagne Ste-Geneviève, δεν απέχει πολύ από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τον Κήπο του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg), το Πάνθεον φαίνεται πάνω από το Quartier Latin. Ήδη από το 507, το μέρος είχε επιδειχθεί από τον βασιλιά Clovis - το πρώτο φράγκο βασιλιά - για μια βασιλική εκκλησία για να χρησιμεύσει ως μαυσωλείο για τον ίδιο και τη σύζυγό του Clothilde. Το 512, η Sainte-Geneviève, προστάτιδα του Παρισιού ενταφιάστηκε εκεί. Όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 15ος υπέφερε από μια σοβαρή ασθένεια το 1744 υποσχέθηκε να οικοδομήσει μια εκκλησία αφιερωμένη στην Sainte-Geneviève εάν θα επιβίωνε. Αφού ανάρρωσε, ανάθεσε στον Μαρκήσιο του Marigny την αποστολή της οικοδόμησης της εκκλησίας, η οποία επρόκειτο να αντικαταστήσει τη βασιλική του 6ου αιώνα που έως τότε ήταν γνωστή ως το αβαείο της Sainte-Geneviève. Το 1755, ο Μαρκήσιος ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Jacques-Germain Soufflot να σχεδιάσει μια νέα, μεγαλοπρεπή εκκλησία. Η κατασκευή του επιβλητικού κτιρίου άρχισε το 1757. Κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων χρειάστηκαν 34 χρόνια έως την αποπεράτωση. Μετά το θάνατο του Soufflot για το 1780, συνεργάτης του Guillaume Rondelet ανέλαβε το έργο. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1791, εν μέσω της Γαλλικής Επανάστασης. Την ίδια χρονιά, η Συντακτική Συνέλευση της Επανάστασης αποφάσισε με διάταγμα για τη μετατροπή της εκκλησίας σε ένα ναό για να φιλοξενήσουν τα λείψανα των μεγάλων ανδρών της Γαλλίας. Το κτίριο, προσαρμόστηκε από τον αρχιτέκτονα Quatremère de Quincy για τη νέα λειτουργία του ως πάνθεον. Το 1806 το κτίριο μετατράπηκε σε εκκλησία και πάλι, αλλά από το 1885 το Πάνθεον χρησιμεύει ως πολιτικό κτίριο. Η κάτοψη παρουσιάζει έναν ελληνικής διάταξης σταυρό, 110 μέτρα σε μήκος και 85 μέτρα σε πλάτος. Ο μεγάλος θόλος φθάνει σε ύψος τα 83μέτρα. Η στοά, με μεγάλους κίονες κορινθιακού ρυθμού διαμορφώθηκε κατά το Πάνθεον της Ρώμης του 2ο αιώνα. Ο τρούλος διαθέτει τρία επάλληλα κελύφη, παρόμοια με αυτά του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Η μεγάλη κρύπτη, που καλύπτει όλη την επιφάνεια του κτιρίου φιλοξενεί τα οστεοφυλάκια των μεγαλύτερων Γάλλων. Μερικοί από τους πολλούς διάσημους που είναι θαμμένοι εδώ είναι οι Βίκτωρ Ουγκώ, ο Βολταίρος, ο Jean Monnet, η Μαρία και ο Πιέρ Κιουρί και ο Εμίλ Ζολά. Το Πάνθεον ήταν επίσης ο τόπος όπου, το 1851 ο αστρονόμος Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ πραγματοποίησε το πρώτο περίφημο πείραμα του, που αποδεικνύει ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Το εκκρεμές του Φουκώ μετακινήθηκε το 1851 στο Conservatoire des Arts et Métiers και το 1995 επέστρεψε προσωρινά πίσω στο Πάνθεον λόγω κατασκευαστικών έργων στο Conservatoire. Από την κιονοστοιχία που βρίσκεται γύρω από το θόλο του κτιρίου, μπορείτε να έχετε μία εξαιρετική θέα του Παρισιού. Για να απολαύσετε το Πάνθεον εξωτερικά η καλύτερη θέα είναι καθώς έρχεστε από τον Κήπο του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg) μέσω της rue Soufflot.

Πρόσβαση: Ο κοντινότερος σταθμός είναι ο Cardinal Lemoine, Maubert Mutualité(M10).

Ιστοσελίδα: http://www.pantheonparis.com/


Νεκροταφείο Pere Lachaise

Το πιο δημοφιλές νεκροταφείο στον κόσμο, το Pere Lachaise έγινε δημοτικό νεκροταφείο το 1804 υπό τον Ναπολέοντα. Είναι ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης για πολλούς διάσημους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Jim Morrison των Doors, του συγγραφέα Oscar Wilde και του chanteuse Edith Piaf. Το νεκροταφείο περιέχει πολλά γλυπτά, καθώς κάθε οικογένεια του αποθανόντος προσπάθησε να κάνει τα μνημεία των άλλων πλούσιων οικογενειών. Το αποτέλεσμα είναι πολλά θεαματικά έργα τέχνης που είναι εξίσου ενδιαφέροντα με τα διάφορα τάφοι διάσημων ατόμων.


Βασιλική της Ιερής Καρδιάς «Σακρέ Κερ» ( Sacré-Coeur Basilica )

Η Βασιλική Σακρέ Κερ (Sacré-Coeur Basilica) βρίσκεται στην Μονμάρτρη που είναι γνωστή για τους πολλούς πλανόδιους καλλιτέχνες της, που συχνάζουν εκεί από το 1880. Το όνομα Montmartre, μια περιοχή γύρω από ένα λόφο του 18ου διαμερίσματος, βόρεια του κέντρου του Παρισιού, λέγεται ότι πρέπει να προέρχεται είτε από το Όρος των Μαρτύρων ή από το Όρος του Άρη. Μέχρι το 1873, όταν ήταν η εκκλησία Sacre-Coeur χτίσθηκε στην κορυφή του λόφου, η Μονμάρτρη ήταν ένα μικρό χωριό που κατοικούνταν επί το πλείστον από αγρότες. Το σχέδιο για την κατασκευή της Βασιλική της Ιερής Καρδιάς ξεκίνησε από μια ομάδα πολιτών με επιρροή στα κοινά. Οι λόγος για την κατασκευή αυτού του ναού ήταν διττός: είχαν υποσχεθεί να οικοδομηθεί μια εκκλησία, εάν το Παρίσι γλίτωνε από την καταστροφή του πόλεμο με τους Πρώσους και επίσης είδαν την ήττα του Γάλλων στο πόλεμο με την Πρωσία το 1870 ως ηθική καταδίκη τους για τις αμαρτίες της ζωής του Παρισιού. Το σχέδιο εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση το 1873 και διοργανώθηκε διαγωνισμός. Ο στόχος ήταν να οικοδομηθεί μια επιβλητική βασιλική, πιστή στις χριστιανικές παραδόσεις. Ο νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Paul Abadie, ο οποίος είχε αποκαταστήσει ήδη δύο καθεδρικούς ναούς στη Γαλλία. Ο Abadie αποφάσισε να χτίσει μια τεράστια βασιλική σε ένα ρωμαϊκό-Βυζαντινό ρυθμό με μεγάλους πύργους με τρούλους που να υψώνονται 83 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης. Το αρχιτεκτονικό ύφος της βασιλικής έρχεται σε έντονη αντίθεση με άλλα σύγχρονα κτίρια στη Γαλλία, τα οποία χτίστηκαν ως επί το πλείστον σε ρωμαϊκό στυλ. Το τεράστιο κτίριο έχει καταφέρει να κρατήσει το ακτινοβολούν λευκό χρώμα του ακόμη και στον μολυσμένο αέρα του Παρισιού. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις Château-Landon πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Sacré-Coeur. Όταν βρέχει, οι πέτρες αντιδρούν με το νερό και εκκρίνουν ασβεστίτη, ο οποίος λειτουργεί σαν λευκαντής!

Πρόσβαση: Με το μετρό μπορείτε να κατεβείτε στο σταθμό Anvers(M2) και στα 200 μέτρα να πάρετε το τελεφερίκ που θα σας ανεβάσει στο λόφο που βρίσκεται ο καθολικός.

Ιστοσελίδα: http://www.sacre-coeur-montmartre.com/


Μονμάρτρη ( Montmartre )

Η Μονμάρτρη είναι μία από τις πιο γραφικές συνοικίες του Παρισιού επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι η περιοχή αυτή είναι πολύ δημοφιλής με τους τουρίστες. Ο λόφος που φτάνει σε ύψος περίπου 130 μέτρα, βρίσκεται στα βόρεια του Παρισιού, στο 18ο διαμέρισμα. Η περιοχή εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστή ως θύλακας των κορυφαίων καλλιτεχνών της πόλης. Η λέξη Montmartre μεταφράζεται "βουνό του μάρτυρα" και προέρχεται από το μαρτύριο του Saint Denis - επίσκοπος του Παρισιού - ο οποίος αποκεφαλίστηκε κορυφή του λόφου το 250 μ.Χ.. Ο λόφος εποικίστηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο τρίτος έδωσε ένα μεγάλο μέρος της γης μέσα στην πόλη σε πλούσιους φίλους του που έτσι επιφορτίστηκαν με το καθήκον της ανάπτυξης του. Οι αρχικοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς τα προάστια του Παρισιού, όπου γρήγορα δημιούργησαν τη δική τους "πόλη" χωρίς πολλούς κανόνες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μονμάρτρη γρήγορα έγινε δημοφιλής περιοχή κατανάλωσης αλκοόλ και από τα τέλη του 18ου αιώνα, μαζί με το ποτό ήρθε μια σειρά εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας που ήταν "κακόφημα", όπως το Moulin Rouge (Ο Κόκκινος Μύλος) και το Le Chat Noir (Η Μαύρη Γάτα). Από τα μέσα έως τα τέλη του 1800 αρκετοί καλλιτέχνες άρχισαν να αναζητούν σπίτι στη Μονμάρτρη. Ο Πισαρό και ο Jongkind ήταν δύο από τους πρώτους που έζησαν εκεί και τους ακολουθησαν μεγάλα ονόματα όπως ο Έντγκαρ Ντεγκά, ο Ανρί Ματίς, ο Τουλούζ-Λωτρέκ, ο Ρενουάρ και ο Πάμπλο Πικάσο για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Επίσης σπουδαίοι συνθέτες, όπως ο Ερίκ Σατί, έζησαν στην περιοχή. Ως μια καθορισμένη ιστορική περιοχή, λίγη ανάπτυξη επιτρέπεται στη Μονμάρτρη και έτσι, ευτυχώς, έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του χαρακτήρα και τη γοητεία της. Απλά το περπάτημα γύρω από την περιοχή είναι μια απόλαυση αλλά αν θέλετε να δείτε κάποια αξιοθέατα και να κάνετε πολιτιστικές επισκέψεις, κατευθυνθείτε προς το Musée de Montmartre, όπου ο καλλιτέχνης Maurice Utrillo ζούσε κάποτε και ζωγράφιζε, καθώς και το αρχοντικό πίσω από αυτό, που κατοικήθηκε από τον Ρενουάρ. Στο νεκροταφείο της Μονμάρτρης μπορείτε να δείτε τους τάφους πολλών μεγάλων καλλιτεχνών. Φυσικά μπορείτε επίσης αν θελήσετε να δειπνήσετε και να απολαύσετε μια παράσταση στο Moulin Rouge ή σε ένα από τα πολλά νυχτερινά κέντρα της περιοχής. Για να φτάσετε στην κορυφή της Μονμάρτρης, μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ που αναρριχάται στο λόφο από το νότο προς τη Sacré-Coeur Basilica. Μπορείτε επίσης να πάρετε το λεωφορείο για τη Μονμάρτρη που σταματάει κοντά σε πολλά αξιόλογα αξιοθέατα στο λόφο. Το πιο αναγνωρίσιμο ορόσημο της Μονμάρτρης είναι η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Basilica du Sacré-Coeur – Σακρ Κερ) κατασκευασμένη 1876 με 1912. Το λευκό τρούλο αυτής της βασιλικής Ρωμαιοκαθολικής βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πόλης, κατά τη σύνοδο κορυφής στο «λόφο της Μονμάρτρης» και την εκκλησία την επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η πλατεία Place du Tertre, είναι ένα τετράγωνο στο 18ο διαμέρισμα και βρίσκεται μόλις λίγα τετράγωνα μακριά από τη Σακρ Κερ. Εδώ οι καλλιτέχνες σήμερα στήνουν τα καβαλέτα τους για να δελεάσουν τους περαστικούς με τα έργα τους. Πολλοί θα ρωτήσουν εάν μπορούν να ζωγραφίσουν το πορτρέτο σας, το οποίο θα ήταν ένα όμορφο αναμνηστικό του Παρισιού.

Πρόσβαση: Οι κοντινότεροι σταθμοί του μετρό είναι οι Abbesses(M12), Anvers(M2).


Châtelet και Tour Saint-Jacques

Το Place du Châtelet βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού στο 1ο διαμέρισμα, με θέα στον ποταμό Σηκουάνα. Γυρίζοντας αυτήν την εκτεταμένη πλατεία είναι δύο διάσημα παρισινά θέατρα: Το Théâtre du Châtelet του 19ου αιώνα παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία παραστάσεων. Το Théâtre de la Ville είναι ένα διατηρητέο ​​ιστορικό μνημείο, το οποίο κάποτε πήρε το όνομά του από τη Sarah Bernhardt που σκηνοθέτησε παραστάσεις εδώ. Αυτό το θέατρο διοργανώνει ένα διαφορετικό πρόγραμμα χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων, καθώς και συναυλίες κλασικής και διεθνούς μουσικής. Αξίζει επίσης να εξερευνήσετε την περιοχή γύρω από την Place du Châtelet. Συνεχίστε προς την οδό Rue de Rivoli, περνώντας από τη λεωφόρο de Sébastopol και περιπλανηθείτε στο μικρό πάρκο για να βρείτε το Tour Saint-Jacques . Χτισμένος από το 1508 έως το 1522 σε ύστερο γοτθικό στιλ, αυτός ο πύργος είναι όλα τα απομεινάρια του Eglise Saint-Jacques-de-la-Boucherie (πολιούχου των κρεοπωλείων), της παλιάς ενοριακής εκκλησίας της πόλης. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αυτή η εκκλησία ήταν το σημείο συνάντησης των προσκυνητών που ξεκινούσαν το προσκύνημα "Way of Saint James" στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, έναν από τους τρεις επικούς προορισμούς προσκυνήματος του μεσαιωνικού Χριστιανισμού (οι άλλοι ήταν η Ιερουσαλήμ και η Ρώμη). Ο Πύργος Saint-Jacques είναι επίσης γνωστός ως ο τόπος όπου ο Blaise Pascal πραγματοποίησε ένα από τα βαρομετρικά του πειράματα, τα οποία έδειξαν την επίδραση του υψομέτρου στο ύψος μιας στήλης υδραργύρου.


Πλατεία Κονκόρντ ( Place de la Concorde )

Με 20 στρέμματα έκταση, η οκταγωνική Πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) είναι η μεγαλύτερη πλατεία στο Παρίσι. Βρίσκεται μεταξύ των Tuileries και των Ηλύσιων Πεδίων. Το 1763, ένα μεγάλο άγαλμα του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου είχε ανεγερθεί στο χώρο για να γιορτάσει την επιστροφή του βασιλιά μετά από μια σοβαρή ασθένεια. Η πλατεία γύρω από το άγαλμα δημιουργήθηκε αργότερα, το 1772, από τον αρχιτέκτονα Jacques-Ange Gabriel. Το 1792, κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, το άγαλμα αντικαταστάθηκε από ένα άλλο, μεγάλο άγαλμα, που ονομάζεται «Liberté» (ελευθερία) και η πλατεία μετονομάστηκε σε Place de la Révolution (πλατεία της επανάστασης). Μια καρμανιόλα είχε εγκατασταθεί στο κέντρο της πλατείας και σε ένα χρονικό διάστημα μόλις δύο ετών, αποκεφαλίστηκαν 1119 άνθρωποι σε αυτό το σημείο, μεταξύ των οποίων και πολλά διάσημα πρόσωπα όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος 16ος, η Μαρία Αντουανέτα, ο επαναστάτης Ροβεσπιέρος και άλλοι. Μετά την επανάσταση η πλατεία μετονομάστηκε αρκετές φορές μέχρι το 1830, όταν και δόθηκε το σημερινό όνομα «Place de la Concorde» . Το 1831, ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου πρόσφερε στον Λουδοβίκο Φίλιππο τρεις οβελίσκους αλλά μόνο ένας μεταφέρθηκε στο Παρίσι. Ο οβελίσκος των 3200 ετών, από το ναό του Ραμσή ΙΙ στη Θήβα της Αιγύπτου εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Place de la Concorde. Έχει 23 μέτρα ύψος, είναι από ροζ γρανίτη και ζυγίζει περίπου 230 τόνους. Ο οβελίσκος - μερικές φορές ονομάστηκε «L'aiguille de Cléopâtre» -ή Καρφίτσα της Κλεοπάτρας - καλύπτεται με ιερογλυφικά που απεικονίζουν τη βασιλεία του Φαραώ Ραμσή ΙΙ & Ραμσή. Οι εικόνες στο βάθρο περιγράφουν τη μεταφορά στο Παρίσι και την εγκατάστασή του στην πλατεία το 1836. Σε κάθε γωνιά της οκταγωνικής πλατείας υπάρχει ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει μια γαλλική πόλη με τις Μπορντώ, Μπρεστ, Λιλ, Λιόν, Μασσαλία, Νάντη, Ρουέν και Στρασβούργο να εκπροσωπούνται. Τα αγάλματα εγκαταστάθηκαν το 1836 από τον Jacob Ignaz Hittorf, ο οποίος επανασχέδιασε το Place de la Concorde μεταξύ 1833 και 1846. Την ίδια χρονιά ένα χάλκινο σιντριβάνι, που ονομάζεται «La Fontaine des Mers» προστέθηκε στην πλατεία. Ένα δεύτερο το «Elevation of the Maritime» εγκαταστάθηκε το 1839. Και τα δυο σιντριβάνια έχουν σχεδιαστεί από τον Hittorf. Από την Place de la Concorde μπορείτε να δείτε την Αψίδα του Θριάμβου (δυτικά), τη Madeleine (βόρεια), το Tuileries (ανατολικά) και κατά μήκος του Σηκουάνα, το Palais Bourbon που τώρα βρίσκεται η Εθνική Συνέλευση (νότια).

Πρόσβαση: Σταθμός μετρό: Concorde (M1, M8, M12)


Γέφυρα του Αλεξάνδρου του 3ου ( Pont Alexandre III )

Σε μια πόλη όπου βασιλεύει ο ρομαντισμός, τι θα μπορούσε να είναι πιο ρομαντικό από το Pont Alexandre III, μια γέφυρα που θεωρείται η πιο πολυτελής και περίτεχνη στο Παρίσι. Ονομάστηκε για το ρωσικό τσάρο, αυτή η χαλύβδινη μονότονη γέφυρα εκτείνεται στον Σηκουάνα, συνδέοντας τις περιοχές Champs-Elysees, Les Invalides και τον Πύργο του Άιφελ. Το να βλέπεις τη γέφυρα μοιάζει σχεδόν με μια γκαλερί τέχνης, καθώς πολλοί Γάλλοι γλύπτες έφτιαξαν τα αγάλματα, συμπεριλαμβανομένων των φτερωτών αλόγων, των νυμφών και των χερουβείμ που κοσμούν την κορυφή.


Κήπος του Λουξεμβούργου ( Jardin du Luxembourg )

Ο Κήπος του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg) είναι ίσως το πιο δημοφιλές πάρκο στο Παρίσι. Βρίσκεται στον 6ο διαμέρισμα, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το πάρκο, είναι περίπου 55 στρέμματα και σχεδιάστηκε το 1612 σε γαλλικό στυλ. Τον 19ο αιώνα, αυτό το ιδιωτικό πάρκο άνοιξε για το κοινό. Στο κέντρο του πάρκου μία οκταγωνική λίμνη, γνωστή ως Grand Bassin. Μπορείτε να νοικιάσετε μικρές βάρκες για μια βόλτα στη λίμνη κάτι που είναι δημοφιλές για παιδιά. Ένας άλλος πόλος έλξης για τα παιδιά είναι το θέατρο μαριονέτας. Γύρω από τη λίμνη θα βρείτε τέλειο γρασίδι και μονοπάτια, όλα σε γεωμετρικά σχήματα. Πολυάριθμα αγάλματα, καθώς και το άγαλμα της Saint-Geneviève - προστάτιδας του Παρισιού - κοσμούν το πάρκο. Αυτό είναι επίσης ένα από τα πάρκα, όπου μπορείτε απλά να πάρετε μία από τις πολλές καρέκλες κήπου που υπάρχουν για τους επισκέπτες και να καθίσετε όπου εσείς επιθυμείτε. Έτσι το πάρκο είναι επίσης δημοφιλές μέρος συνάντησης για τους σκακιστές και τους παίκτες Jeux de Boules. Το Jardin du Luxembourg διαθέτει δύο αξιοσημείωτα συντριβάνια. Το πιο γνωστό είναι το Fontaine de Medicis, ένα μπαρόκ συντριβάνι σχεδιασμένο το 1624. Βρίσκεται στο τέλος μιας μικρής λιμνούλας στη βορειοανατολική πλευρά του πάρκου. Στο νότιο άκρο του πάρκου, γνωστό ως Jardins de l'Observatoire, είναι άλλο ένα συντριβάνι, το Fontaine de l'Observatoire σχεδιασμένο από τους Davioud, Carpaux και Frémiet το 1873. Η κρήνη περιλαμβάνει ένα άγαλμα ενός πλανήτη που υποστηρίζονται από τέσσερις γυναίκες, μία για κάθε ήπειρο. Για να διατηρηθεί η συμμετρία η Ωκεανία σε αυτό το σχέδιο έμεινε απ'έξω. Μεταξύ 1615 και 1627 το Palais du Luxembourg (Το παλάτι του Λουξεμβούργου) κατασκευάστηκε στο βόρειο άκρο του Jardin du Luxembourg. Αυτό χτίστηκε για τη Μαρία των Μεδίκων, τη μητέρα του Λουδοβίκου του 13ου. Ήταν ιταλικής καταγωγής, και έτσι ο αρχιτέκτονας, Salomon de Brosse σχεδίασε το παλάτι με αρχιτεκτονικό στιλ της Φλωρεντίας. Το 1794, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το παλάτι χρησίμευσε ως φυλακή. Επίσης υπηρέτησε ως το αρχηγείο της Πολεμική Αεροπορίας των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το κτίριο στεγάζει σήμερα τη γαλλική Γερουσία. Εάν δεν είστε ήδη γοητευμένοι από αυτή την υπέροχη πόλη τότε σε αυτό το κήπο σίγουρα θα μαγευτείτε.

Πρόσβαση: Στάθμοι μετρό: Odéon (M4, M10) Luxembourg (RER-B)

Ιστοσελίδα: http://www.les-jardins-du-luxembourg.com


Πλατεία Βαντόμ ( Place Vendôme )

Η Πλατεία Βαντόμ κατασκευάστηκε το 1702. Ο αρχιτέκτων, Jules Hardouin-Mansart, που είχε χτίσει το μεγαλύτερο μέρος των Βερσαλλιών, είχε αρχικά αγοράσει το οικόπεδο με την ελπίδα να αποκτήσει κάποια περιουσία από την αγορά ακινήτων. Καθώς η επιχείρηση ήταν ανεπιτυχής, η γη δόθηκε στον υπουργό των Οικονομικών του Βασιλιά , ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία δημόσιας πλατείας. Σχεδιασμένη σε οκταγωνικό σχήμα, η πλατεία ήταν να χτιστεί κοντά στο χώρο, όπου πρώιμα κατεχόταν από το παλάτι του πρώτου Δούκα του Vendome. Αργότερα, όταν η γη πέρασε από τον υπουργό στον Βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ ', ο Mansart προσήλθε εκ νέου στο προσκήνιο και του ανατέθηκε η δημιουργία του σχεδιασμού της πλατείας για να ανταγωνιστεί την πλατεία Vosges, η οποία είχε ένα άγαλμα του προκατόχου του βασιλιά - Λουδοβίκο XIII- στο κέντρο του. Παρόμοια με την πλατεία Vosges, ο Mansart έκανε όλα τα κτίρια στην πλατεία όμοια, με αψιδωτά ισόγεια και ψηλά παράθυρα στον δεύτερο όροφο με στήλες και διακοσμητικούς πυλώνες να έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα σε κάθε σειρά των παραθύρων. Η πλατεία Conquêtes ήταν γνωστή αρχικά ως Place des Conquêtes (πλατεία των κατακτήσεων) αλλά μετονομάστηκε αργότερα σε Place Louis Le Grand, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά για τον στρατό του Λουδοβίκου. Ωστόσο, ένα άγαλμα του βασιλιά ανεγέρθηκε στην πλατεία και παρέμεινε εκεί για περίπου εκατό χρόνια, έως ότου κατεδαφίστηκε το 1792, κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης. Η στήλη που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της πλατείας ανεγέρθηκε από τον Ναπολέοντα ως η στήλη του Austerlitz. Η στήλη ύψους 44 μέτρων διαμορφώθηκε σύμφωνα με την στήλη του Τραϊανού στην Ρώμη. Χτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης στο Austerlitz το 1805, μία από τις μεγαλύτερες του Ναπολέοντα. Η στήλη αποτελείται από μια συνεχή κορδέλα από πλάκες χαλκού και κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Pierre-Nolasque Bergeret. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για το Άγαλμα του Ναπολέοντα και την στήλη του Austerlitz, προήλθε από κανόνια που χρησιμοποιήθηκαν από τους συνδυασμένους στρατούς της Ρωσίας και της Αυστρίας κατά τη διάρκεια της μάχης. Τα ανάγλυφα απεικονίζουν σκηνές από τους Ναπολεόντειους πολέμους μεταξύ 1805 και 1807. Η στήλη ήταν γνωστή αρχικά ως Colonne d'Austerlitz και αργότερα της δόθηκε το όνομα Colonne de la Victoire (στήλη της Νίκης) και Colonne de la Grande Armée (Στήλη του Μεγάλου Στρατού). Σήμερα είναι κοινώς γνωστή ως Colonne Vendôme. Ένα άγαλμα του Ναπολέοντα είχε εγκατασταθεί στην κορυφή της στήλης το 1810. Αργότερα, το άγαλμα του αυτοκράτορα απομακρύνθηκε και ο χαλκός έλιωσε για να χρησιμοποιήθεί για την αναδιατύπωση του έφιππο ανδριάντα του Ερρίκου IV για το Pont Neuf (την Ένατη Γέφυρα του Σηκουάνα). Το άγαλμα είχε εγκατασταθεί το 1833 το οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από το άγαλμα που υπάρχει σήμερα. Χτίστηκε από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ και απεικονίζει τον Ναπολέοντα Ι ως Ρωμαίο αυτοκράτορα. Τα κτίρια στην πλατεία Vendôme χρησιμεύουν σήμερα ως κατοικίες, καθώς και καταστήματα λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε δύο διάσημα κοσμηματοπωλεία και μια σειρά γνωστών σχεδιαστών ρούχων. Τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία Ritz και Vendôme βρίσκονται επίσης στην πλατεία. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των διάσημων που έχουν ζήσει στην πλατεία Vendôme, συμπεριλαμβανομένων του συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν (ο οποίος πέθανε στον αριθμό 12), ο συγγραφέας George Sand καθώς και οι Scott και Zelda Fitzgerald, οι οποίοι διέμεναν στο Ritz για λίγο. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ ακόμη ισχυρίζεται ότι βοήθησε στην απελευθέρωση του Ritz το 1944.

Πρόσβαση: Οι σταθμοί του μετρό που βρίσκονται κοντά στην πλατεία είναι οι Opera (M3, M7, M8), Tuileries (M1) και Concorce (M1, M8, M12).


Λα Ντεφάνς ( La Défense )

Η Λα Ντεφάνς είναι η περιοχή με τα περισσότερα γραφεία όλων των πρωτοκλασάτων επιχειρήσεων του κόσμου. Στο τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν τα σχέδια για την ανάπτυξη του άξονα από την Αψίδα του Θριάμβου στο Etoile μέχρι τη La Defense, μια περιοχή στην άκρη του κέντρου του Παρισιού. Πολυάριθμα σχέδια υποβλήθηκαν για την Voie Triumphale όπως θα ήταν γνωστή, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν ατελείωτες σειρές από εντυπωσιακούς ουρανοξύστες ως επί το πλείστον στο στυλ του μοντερνισμού. Πολλά από τα σχέδια που υποβλήθηκαν το 1930 προήλθαν από αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες, όπως ο Le Corbusier και ο Auguste Perret. Κανένα από αυτά όμως δεν πραγματοποιήθηκε, κυρίως λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 1930. Το 1931 όμως, οι αρχές οργάνωσαν νέο ανταγωνισμό, αλλά η πρόθεση ήταν να περιορίσει το ύψος των κτιρίων κατά μήκος της Voie Triumphale. Μόνο στο τέλος της μακράς λεωφόρου, στο Défense, οι πύργοι θα επιτρέπονται για να μην επισκιάσουν την Etoile. Οι περισσότεροι από τους 35 διαγωνιζόμενους είχαν προτείνει είτε κλασικό ή νεωτεριστικό ύφος, αλλά και πάλι κανένα από τα σχέδια δεν πραγματοποιήθηκαν πραγματικά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η κύρια έμφαση μεταφέρεται πλέον από το Voie Triumphale μόνο στον τομέα της La Défense. Το défense όνομα προέρχεται από το μνημείο «La Défense de Paris » το οποίο ανεγέρθηκε σε αυτήν την περιοχή το 1883 για τον εορτασμό του πολέμου του 1870. Το 1951, η τοποθεσία Défense επελέγη ως ένα κέντρο για γραφεία. Το 1958, η ανάπτυξη της περιοχής ξεκίνησε από μια ειδική υπηρεσία, την Etablissement Public d'Aménagement de la Défense. Το πρώτο σχέδιο είχε 2 σειρές ουρανοξυστών ίσου ύψους. Το 1964, ένα σχέδιο εγκρίθηκε να έχει 20 πύργους γραφείων, 25 ορόφων ο καθένας. Με βάση αυτό το σχέδιο έγιναν λίγα πράγματα καθώς οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να πιέζουν για ψηλότερους πύργους γραφείων. Το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα κυρίως φθηνών πύργων διαφορετικού ύψους. Το ψηλότερο από αυτά ο πύργος GAN, με ύψος 179 μέτρα. Το ύψος των πολλών πύργων, και ειδικότερα του πύργου GAN προκάλεσε δημόσια κατακραυγή για το «δάσος των πύργων» που διαταράσσει την άποψη της πόλης σε σχέση με την Αψίδα του Θριάμβου όπως φαίνεται από την Etoile. Εν μέρει ως απάντηση στην κριτική αυτή κτίστηκε ένα νέο μνημείο στην είσοδο της Défense, ως αντίβαρο για την Αψίδα του Θριάμβου, η Tête Défense, επίσης γνωστή ως και Grande Arche de la Défense. Το σχέδιο για την κατασκευή του «Grande Arche» (Μεγάλη Αψίδα) ξεκίνησε από το Γάλλο πρόεδρο Μιτεράν. Ήθελε την εκδοχή του 21ου αιώνα της Αψίδα του Θριάμβου. Ο σχεδιασμός του Δανού αρχιτέκτονα Otto von Spreckelsen μοιάζει περισσότερο με ένα σχήμα κυβικού κτιρίου παρά για αψίδα του θριάμβου. Είναι ένα λευκό κτίριο ύψους 106 μέτρων με το μεσαίο τμήμα να είναι στον αέρα. Η πλευρές του κύβου περιέχουν γραφεία. Μπορείτε να πάρετε ένα ασανσέρ για την κορυφή απ 'όπου έχετε θέα το κέντρο της πόλης που βρίσκεται είναι μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά. Στην επίσημη ιστοσελίδα θα βρείτε σε PDF έναν οδηγό αρχιτεκτονικής των κτιρίων για να είστε πλήρως ενημερωμένοι όταν θα σταθείτε μπροστά σε αυτό το καταπληκτικό δάσος πύργων!

Πρόσβαση: Ο σταθμός του μετρό είναι ο Grande arche de la Défense (M1, RER-A).

Ιστοσελίδα: http://www.ladefense.fr/wp-content/uploads/2010/02/guidearchiuk.pdf


Parc de la Villette

Καλύπτοντας 55 εκτάρια, το Parc de la Villette είναι ο μεγαλύτερος διαμορφωμένος χώρος πρασίνου στο Παρίσι. Το πάρκο είναι γεμάτο αξιοθέατα, όπως παιδικές χαρές και το Cité des Sciences et de l'Industrie (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας). Το πάρκο φιλοξενεί επίσης το θέατρο Géode IMAX, τον χώρο συναυλιών Zénith de Paris και τις αίθουσες συναυλιών Philharmonie de Paris . Ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών πραγματοποιείται στο πάρκο από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου. Οι λάτρεις του κήπου θα εκτιμήσουν την ποικιλία θεματικών κήπων του πάρκου, με μονοπάτια και πεζοδρόμια. Η περιοχή γύρω από το Canal de l'Ourcq είναι διακοσμημένο με λίμνες και βρύσες.

Διεύθυνση: Λεωφόρος 211 Jean Jaurès, 75019 Παρίσι (Μετρό: Porte de la Villette)


Πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ - Αψίδα του Θριάμβου ( Place Charles de Gaulle - Arc de Triomphe )

Στη μέση της πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ (Place Charles de Gaulle), στα σύνορα του 8ου, 16ου και 17ου διαμερίσματος βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες καμάρες της ιστορίας, η Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe). Η αψίδα ορθώθηκε από τον Ναπολέοντα το 1806 για τον εορτασμό των νικών του, αλλά απεβίωσε πριν από την ολοκλήρωσή της. Στην πραγματικότητα, δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 1836 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Louis-Philippe. Η Αψίδα του Θριάμβου είναι χαραγμένη με τα ονόματα των στρατηγών που διοίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Ναπολέοντα. Ο σχεδιασμός της καμάρας του Jean Chalgrin βασίζεται στην Αψίδα του Τίτου στη Ρώμη. Η Αψίδα του Θριάμβου είναι υψηλότερη (50 έναντι 15 μέτρων), αλλά έχει ακριβώς τις ίδιες αναλογίες. Η Αψίδα του Θριάμβου περιλαμβάνει επίσης τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη από το πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κορυφή του τόξου διαθέτει πλατφόρμα από όπου μπορείτε να έχετε υπέροχη θέα της La Defense, των Ηλύσιων Πεδίων και της εκκλησίας Sacre-Coeur. Φροντίστε να εντοπίσετε μία από τις υπόγειες διαβάσεις που οδηγούν στην αψίδα καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσετε να διασχίσετε το δρόμο. Δεν υπάρχει ασανσέρ στο τόξο, έτσι προετοιμαστείτε για τα 234 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή.

Πρόσβαση: Ο σταθμός του μετρό είναι ο Charles de Gaulle - Étoile (Μ1, Μ2, Μ6).


Sainte-Chapelle

Ξεκίνησε κάποια στιγμή μετά το 1239, το Sainte-Chapelle θεωρείται από τα υψηλότερα επιτεύγματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή του ανέθεσε ο Βασιλιάς Λούις ΙΧ της Γαλλίας να στεγάσει τη συλλογή του Passion Relics, συμπεριλαμβανομένου του Χριστού Crown of Thorns, ενός από τα πιο σημαντικά λείψανα του μεσαιωνικού Χριστιανισμού. Αν και έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης και αποκαταστάθηκε τον 19ο αιώνα, διατηρεί μία από τις πιο εκτεταμένες επιτόπου συλλογές βιτρό του 13ου αιώνα οπουδήποτε στον κόσμο.


Μουσείο Ροντέν

Οι ταξιδιώτες που έχουν δει αντίγραφα του διάσημου γλυπτού The Thinker μπορούν να επισκεφθούν το πραγματικό πράγμα όταν βρίσκονται στο Παρίσι. Το άγαλμα σμιλεύτηκε από τον Auguste Rodin, έναν διάσημο Γάλλο καλλιτέχνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Thinker καθώς και 6.600 άλλα γλυπτά βρίσκονται στο Μουσείο Ροντέν, που ιδρύθηκε το 1919 στο πρώην στούντιο του, το Hotel Biron στο κέντρο του Παρισιού. Πολλά από τα διάσημα γλυπτά του βρίσκονται σε κήπους που περιβάλλουν το μουσείο.


Μουσείο του Λούβρου ( Musée du Louvre )

Αρχικά, ένα βασιλικό παλάτι, το Λούβρο έγινε ένα δημόσιο μουσείο στο τέλος του 18ου αιώνα και σήμερα είναι ένα από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου. Βρίσκεται στο πρώτο διαμέρισμα στην καρδιά του Παρισιού. Υπάρχουν περίπου 35,000 αντικείμενα της έκθεσης, απλωμένα σε τρεις πτέρυγες του πρώην ανακτόρου. Το μουσείο έχει μια διαφοροποιημένη συλλογή που κυμαίνεται από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής αποτελείται από Ευρωπαϊκής έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Άλλα δωμάτια περιέχουν ρωμαϊκή, αιγυπτιακή, ελληνική τέχνη καθώς και από την άπω ανατολή. Υπάρχει επίσης ένα τμήμα με τα «έργα τέχνης», όπου εκτίθενται αντικείμενα, όπως ρολόγια, έπιπλα, πορσελάνες και ταπετσαρίες. Μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του μουσείου είναι η Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης, ο «θνήσκων σκλάβος» από τον Μιχαήλ Άγγελο και φυσικά η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το Λούβρο δημιουργήθηκε σε διάφορες φάσεις. Αρχικά χτίστηκε ως φρούριο του 12ου αιώνα που αργότερα μετατράπηκε σε ένα βασιλικό παλάτι το 14ο αιώνα. Η σημερινή εμφάνιση του ανάγεται στον 15ο αιώνα, όταν κατεδαφίστηκε το αρχικό φρούριο και χτίστηκε η πτέρυγα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Το παλάτι επεκτάθηκε κατά τον 16ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Pierre Lescot, ο οποίος μετέτρεψε το παλάτι σε ένα συγκρότημα με δύο αυλές. Μια δεκαετία αργότερα, η Αικατερίνη των Μεδίκων πρόσθεσε το παλάτι Tuileries στα δυτικά του Λούβρου. Οι εργασίες σταμάτησαν για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ ' αποφάσισε να μετακομίσει στο παλάτι των Βερσαλλιών. Τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτοκρατορίας, το Λούβρο επεκτάθηκε και πάλι με την προσθήκη της πτέρυγας Ρισελιέ. Έτσι είχε πλέον τέσσερις συμμετρικές πτέρυγες γύρω από μια μεγάλη αυλή. Αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς οι στασιαστές (Communards) έκαψαν το παλάτι Tuileries το 1871 και έτσι δημιουργήθηκε ξανά άνοιγμα στη δυτική πλευρά του ανακτόρου. Η συλλογή του Μουσείου του Λούβρου καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα από τον βασιλιά Francis I. Ένα από τα έργα τέχνης που αγόρασε ήταν το πλέον διάσημο πίνακα Μόνα Λίζα. Η συλλογή αυξήθηκε σταθερά χάρη σε δωρεές και αγορές από τους βασιλείς. Το 1793, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η ιδιωτική βασιλική συλλογή άνοιξε για το κοινό. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο Λούβρο ήταν κατασκευή της πυραμίδας από γυαλί, η οποία λειτουργεί ως κύρια είσοδος του μουσείου. Η πυραμίδα χτίστηκε το 1989 από το διάσημο αμερικανικό αρχιτέκτονα I.M. Pei. Η πυραμίδα γυαλιού επιτρέπει το φως του ήλιου να φτάνει μέχρι το υπόγειο. Η σύγχρονη αυτή προσθήκη έλαβε αρχικά μικτές κριτικές, καθώς έρχεται σε οξεία αντίθεση με την κλασική σχεδίαση των γύρω κτιρίων, αλλά σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ως μια έξυπνη λύση που έδωσε στο μουσείο μία ευρύχωρη κεντρική είσοδο χωρίς να χρειαστεί να αγγιχτεί η ιστορική κληρονομιά.

Πρόσβαση: Ο κοντινότερος σταθμός είναι ο Palais Royal - Musée du Louvre (Μ1,Μ7).

Ιστοσελίδα: http://www.louvre.fr/en

 


Place de Vosges

Στην όμορφη συνοικία Marais, το Place des Vosges είναι η παλαιότερη δημόσια πλατεία του Παρισιού, ευρύχωρα διαμορφωμένη σε αρμονικά ομοιόμορφο στιλ. Αυτή η κομψή πλατεία παρείχε ένα μοντέλο για άλλες πλατείες, όπως η Place Vendôme και η Place de la Concorde. Το Place de Vosges κατασκευάστηκε μεταξύ 1605 και 1612 και αρχικά ονομαζόταν Place Royale επειδή ήταν γεμάτο με αριστοκρατικές κατοικίες. Χαρακτηριστικό της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, η πλατεία έχει μια ευχάριστη συμμετρική μορφή με ομοιόμορφα σπίτια από κόκκινο τούβλο, πέτρινες λεπτομέρειες και στέγες από σχιστόλιθο. Το Place de Vosges προσέφερε ένα υπέροχο σκηνικό για εορταστικές εκδηλώσεις τον 17ο αιώνα, όπως τουρνουά, κρατικές δεξιώσεις και γάμους. Ήταν επίσης ένα αγαπημένο σημείο για μονομαχίες, παρά την απαγόρευση της μονομαχίας του Καρδινάλου Ρηκελιέ. Η περίφημη παρτενέρ της βασιλείας του Λουδοβίκου ΧΙΙ έζησε στον νούμερο 11 και η μελλοντική κυρία της Σάββεν γεννήθηκε το 1626 στην πρώτη θέση στην πλατεία. Το Place de Vosges βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας Marais, μια ιστορική περιοχή με μεσαιωνικά και αναγεννησιακά παλάτια. Σε ένα από τα εντυπωσιακά αρχοντικά της γειτονιάς, το Hôtel Salé, το Musée National Picasso (5 Rue de Thorigny) συναρπάζει τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης με την απίστευτα εκτεταμένη συλλογή (χιλιάδες κομμάτια) του έργου τέχνης του Picasso, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο εμβληματικά αριστουργήματά του. Οι Μαραί έχουν γίνει μια μοντέρνα συνοικία και έχει μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα. Για να μάθουν περισσότερα για τον εβραϊκό πολιτισμό στην Ευρώπη, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme (71 Rue du Temple), το οποίο παρουσιάζει μια ιστορία διαφόρων εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη μαζί με έργα τέχνης από Εβραίους καλλιτέχνες όπως ο Chagall και Modigliani. Σε κοντινή απόσταση, το Jardin Anne Frank είναι ένας ήσυχος απομονωμένος κήπος με έναν οπωρώνα. Για όσους αναζητούν μια εκλεπτυσμένη παριζιάνικη εμπειρία, το Mariage Frères (30 Rue du Bourg Tibourg) είναι το ιδανικό μέρος για να πάτε. Αυτό το κομμωτήριο σερβίρει αρωματικό τσάι με αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Το διπλανό της κατάστημα διαθέτει μεγάλη ποικιλία από τα καλύτερα τσάι στο Παρίσι. Πολλοί τουρίστες περιμένουν στη σειρά για να δοκιμάσουν το αυθεντικό falafel στο L'As du Fallafel (32-34 Rue des Rosiers). Αξίζει επίσης να σημειωθεί: Το Marais είναι μια από τις περιοχές του Παρισιού όπου τα καταστήματα και οι μπουτίκ είναι ανοιχτά τις Κυριακές.

Διεύθυνση: Place des Vosges, 75004 Paris (Μετρό: Σταθμός Saint-Paul ή Bastille)


Κέντρο Ζορζ Πομπιντού ( Centre Georges Pompidou )

Το 1969 ο Γάλλος πρόεδρος Ζορζ Πομπιντού εισήγαγε την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου πολιτιστικού θεσμού στο Παρίσι αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, ήταν η αρχή της δημιουργίας αυτού το ανατρεπτικού κτιρίου που σήμερα ξέρουμε ως Κέντρο Ζορζ Πομπιντού. Το 1971 ένας διαγωνισμός για το νέο πολιτιστικό κέντρο προσέλκυσε 650 συμμετοχές. Το νικητήριο σχέδιο, που υποβλήθηκε από τους αρχιτέκτονες Richard Rogers, Renzo Piano και Gianfranco Franchini έσπασε την συμβατική αρχιτεκτονική με τη μετακίνηση λειτουργικών στοιχείων, όπως είναι κυλιόμενες σκάλες, οι σωλήνες ύδρευσης και κλιματισμού στο εξωτερικό του κτιρίου, απελευθερώνοντας το εσωτερικό χώρο για την εμφάνιση των έργων τέχνης. Οι σωληνώσεις και οι αγωγοί είναι όλα σε χρωματική κωδικοποίηση: μπλε για αέρα, πράσινο για νερού, κόκκινο για τους ανελκυστήρες, κίτρινο για την ηλεκτρική ενέργεια, γκρι για διαδρόμους και λευκό για το ίδιο το κτίριο. Η κατασκευή του κτιρίου από γυαλί και μέταλλο σε κεντρική τοποθεσία στη γειτονιά του Beaubourg αντιμετώπισε πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους της ιστορικής περιοχής. Αλλά όταν το μουσείο άνοιξε το Δεκέμβριο του 1977 έγινε μεγάλη επιτυχία. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει περίπου 5000 επισκέπτες την ημέρα, αλλά το Centre Pompidou υποδέχονταν πάνω από 25.000 επισκέπτες ημερησίως και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Παρίσι. Το Κέντρο Πομπιντού φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου της σύγχρονης τέχνης αλλά περιέχει επίσης μία πολύ δημοφιλή βιβλιοθήκη, ένα βιβλιοπωλείο, κινηματογράφο και μια βεράντα. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών ή BPI μπορεί να υπερηφανεύεται για μια συλλογή από 450.000 βιβλία, 2.600 περιοδικά και ένα μεγάλο αριθμό νέων μέσων ενημέρωσης. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στους πρώτους τρεις ορόφους του κτιρίου, ενώ η μόνιμη συλλογή του μουσείου βρίσκεται ορόφους 4 και 5. Ο πρώτος και τελευταίος όροφος χρησιμοποιούνται για μεγάλες εκθέσεις. Το μουσείο έχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης. Περισσότερα από 59.000 έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των τεχνών του 20ου αιώνα. Ο 4ος όροφος περιλαμβάνει έργα μεταξύ του 1905 και του 1965 και καλύπτει τεχνοτροπίες όπως ο Φωβισμός, η αφηρημένη τέχνη, ο σουρεαλισμός και ο κυβισμός. Μερικοί από τους καλλιτέχνες που εκτίθενται περιλαμβάνουν τους Matisse, Kadinsky, Miró και Picasso. Ο 5ος όροφος καλύπτει την περίοδο μετά το 1965, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος και εικονιστικό τέχνη. Η πλατεία μπροστά από το Centre Pompidou, το «Place Georges Pompidou» ή «Μπομπούρ», είναι πολύ δημοφιλής. Τα πλήθη που συγκεντρώνει απολαμβάνουν παραστάσεις μιμητικής και πλανόδιους ζωγράφους πορτρέτων και κάθε είδους καλλιτέχνες. Η μοντέρνα τέχνη είναι παρούσα και εκτός μουσείου, προς τα δεξιά της πλατείας θα βρείτε την πλατεία «Ιγκόρ Στραβίνσκι» όπου θα δείτε το πρώτο σύγχρονο σιντριβάνι του Παρισιού το οποίο έχει πολλά κινητικά γλυπτά και σχεδιάστηκε από τους Niki de Saint Phalle και Jean Tinguely.

Πρόσβαση: Οι κοντινότεροι σταθμοί του μετρό είναι οι Rambuteau (M11) και Hôtel de Ville (M1, M11).

Ιστοσελίδα: http://www.cnac-gp.fr/


Conciergerie

Το Conciergerie χτίστηκε τον 10ο αιώνα για να είναι το κύριο παλάτι για τους Γάλλους βασιλιάδες που, με τους αιώνες, το διεύρυναν. Το Great Hall ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Μια άλλη αίθουσα ήταν όπου έτρωγαν οι 2.000 εργάτες του παλατιού. Ορισμένα κτίρια μετατράπηκαν σε φυλακή τον 14ο αιώνα. Το παλάτι έγινε αργότερα ένα επαναστατικό δικαστήριο και φυλακή κατά τη διάρκεια του Βασιλείου της Τρομοκρατίας, με διάσημους κρατούμενους όπως η Μαρία Αντουανέτ και η Μαντάμ ντου Μπάρι. Σήμερα το Conciergerie είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο Παρίσι, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ως δικαστήρια.


Place de Bastille

Τώρα, μόνο το όνομα αυτής της πλατείας είναι μια υπενθύμιση ότι η περίφημη κρατική φυλακή γνωστή ως η Βαστίλη, το πολύ μισητό σύμβολο της απολυταρχικής εξουσίας, κάποτε βρισκόταν εδώ. Μετά την καταιγίδα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789, η φυλακή κατεδαφίστηκε πλήρως. Στο κέντρο της Place de la Bastille βρίσκεται το Colonne de Juillet ύψους 51 μέτρων , με μια επιχρυσωμένη φιγούρα Liberty. Το μνημείο εορτάζει την επανάσταση του Ιουλίου του 1830, η οποία ανέτρεψε τον βασιλιά Κάρολο Χ και έφερε τον Λούσι-Φιλίπ στην εξουσία. Τέσσερις γαλλικοί στρόφιγγες και ένα ανάγλυφο λιονταριού στη βάση της στήλης συμβολίζουν τον ελεύθερο λαό της Γαλλίας. Μια σπειροειδής σκάλα 283 σκαλοπατιών μέσα στη στήλη οδηγεί σε μια πλατφόρμα προβολής. Στον χώρο της φυλακής της Βαστίλης βρίσκεται η νέα Όπερα, η Όπερα-Βαστίλη, που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Mitterrand στις 13 Ιουλίου 1989. Αυτό το τεράστιο μοντέρνο θέατρο έχει χωρητικότητα 2.745 ατόμων. Τόσο η θέα της σκηνής από το αμφιθέατρο όσο και η ακουστική είναι υπέροχη. Η Όπερα-Βαστίλη διοργανώνει όλο το χρόνο ημερολόγιο εκδηλώσεων με παραστάσεις της Ορχήστρας της Όπερας του Παρισιού, της Χορωδίας της Όπερας του Παρισιού και των εταιρειών Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν μια από τις παραστάσεις και στη συνέχεια να εξερευνήσουν την περιοχή της Βαστίλης. Αυτή η μοντέρνα γειτονιά είναι γεμάτη από ιδιόμορφες μπουτίκ, καταστήματα με ρούχα, κομψά εστιατόρια και καφέ.

Διεύθυνση: Place de la Bastille, 75012 Παρίσι (Μέτρο: Bastille)

Επίσημη ιστοσελίδα: https://www.operadeparis.fr/en/visits/opera-bastille


Κρουαζιέρα στο Σηκουάνα

Ο ποταμός Σηκουάνας διασχίζει σχεδόν 800 χλμ. (500 μίλια) μέσω της Γαλλίας στο δρόμο για το Αγγλικό Κανάλι. Η πλεύση του ποταμού καθώς διασχίζει το Παρίσι είναι ένα από τα πιο ρομαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες. Οι κρουαζιέρες του Σηκουάνα περνούν κάτω από πολλές γέφυρες στο Παρίσι, περνώντας από αξιοθέατα όπως το Λούβρο, ο καθεδρικός ναός της Νοτρ Νταμ και ο Πύργος του Άιφελ. Μια κρουαζιέρα στο Σηκουάνα διαρκεί περίπου μια ώρα, αλλά τι μαγική ώρα είναι! Η κρουαζιέρα του Σηκουάνα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε το Παρίσι το βράδυ.


Les Catacombes

Σε αντίθεση με το City of Lights, το Les Catacombes αντιπροσωπεύει τη σκοτεινή πλευρά του Παρισιού. Ακριβώς κάτω από ένα μίλι κάτω από τους δρόμους του Παρισιού, αυτό το τουριστικό αξιοθέατο παρουσιάζει μια φρικτή πλευρά: τα ερείπια εκατομμυρίων Παρισίων που μετακινήθηκαν εκεί όταν παλιά νεκροταφεία άρχισαν να κλείνουν πριν από χρόνια. Τα οστά τακτοποιούνται καλλιτεχνικά. ποιήματα και άλλα αποσπάσματα μπορούν να βρεθούν παντού. Κάποια πτώματα, όπως εκείνα που σκοτώθηκαν στη Γαλλική Επανάσταση, ήρθαν απευθείας εδώ, παρακάμπτοντας τα νεκροταφεία.


Moulin Rouge

Το έτος 1889 είναι γνωστό ως το έτος κατασκευής του διασημότερου ορόσημου της Γαλλίας, του Πύργου του Άιφελ. Είναι επίσης η χρονιά που το Moulin Rouge άνοιξε τις πόρτες του ως χώρος διασκέδασης. Όταν άνοιξε, εξυπηρετούσε τους πλούσιους που ήθελαν να το «τρώει». Οι Courtesans δούλεψαν εκεί και ήταν υπεύθυνοι για την επινόηση του κουτιού, έναν χορό που θεωρούσε τρελό για την εποχή. Το Moulin Rouge εξακολουθεί να θεωρείται ο κορυφαίος χώρος ψυχαγωγίας του Παρισιού και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ταινιών.


Place des Vosges ( ex. Place Royale )

Το Place des Vosges, παλαιότερα ονομαζόταν Place Royale, ήταν το πρωτότυπο για όλες τις κατοικημένες πλατείες στην Ευρώπη. Όλα τα σπίτια χτίστηκαν με τον ίδιο σχεδιασμό: κόκκινο τούβλο με απότομες μπλε στέγες. Όχι μόνο έχει σχήμα πραγματικής πλατείας, αλλά είναι η πρώτη πλατεία της πόλης που σχεδιάστηκε από έναν μονάρχη (Henry IV στις αρχές του 17ου αιώνα). Τρίτον, μετέτρεψε τους Μαραίους σε μοντέρνο σημείο για τους Γάλλους ευγενείς τις δεκαετίες πριν από τη Γαλλική Επανάσταση


Palais Garnier

Ο αρχιτέκτονας Τσαρλς Γκαρνιέ δεν έκανε καμία περίτεχνη λεπτομέρεια όταν σχεδίασε το Palais Garnier τον 19ο αιώνα. Ίσως γι 'αυτό το κτίριο ήταν το πιο ακριβό της εποχής του. Το Palais Garnier μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν 2.000 άτομα και φιλοξενεί την Εθνική Όπερα του Παρισιού. Είναι το αστέρι του μυθιστορήματος και των επόμενων ταινιών, Phantom of the Opera. Το Palais Garnier χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα, κυρίως για μπαλέτο και φιλοξενεί επίσης το μουσείο της βιβλιοθήκης της όπερας.


Πύργος «Τουρ Μοντπαρνάς» ( Tour Montparnasse )

Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη ύψους 210 μέτρων που βρίσκετε την περιοχή Montparnasse στο κέντρο του Παρισιού. Ο Τουρ Μοντπαρνάς κατασκευάστηκε μεταξύ του 1969 με 1973 και ήτανε μέχρι το 2011 ο ψηλότερος στην χώρα ενώ είναι μέχρι τώρα (Ιούνιος 2013) το 14ο ψηλότερο κτίριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πύργος έχει δεχτεί έντονη κριτική από την κατασκευή του μέχρι και σήμερα, ενώ έχει ψηφιστεί το 2008 σε διαδικτυακή δημοσκόπηση ως το δεύτερο ασχημότερο κτίριο του κόσμου. Παρ όλη την κριτική όμως για την εμφάνιση και την δυσαρμονία που προκαλεί στο αστικό τοπίο της πόλης κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προσφέρει μια μοναδική θέα προς το Παρίσι και των πύργο του Άιφελ. Ο ουρανοξύστης Τουρ Μοντπαρνάς είναι χτισμένος πάνω από την στάση μετρό Montparnasse - Bienvenüe και διαθέτει 59 ορόφους. Οι περισσότεροι από τους ορόφους χρησιμοποιούνται ως γραφεία ενώ στον 56ο όροφο βρίσκετε το ρεστοράν "le Ciel de Paris" και ο χώρος στον τελευταίο όροφο είναι ανοιχτός προς το κοινό (με εισιτήριο εισόδου) για να θαυμάσει την μοναδική θέα προς την μεγαλούπολη που σε μια καθαρή μέρα μπορεί να φτάσει και τα 40 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να φαίνονται ακόμα και τα αεροπλάνα καθώς προσγειώνονται και απογειώνονται από το αεροδρόμιο Orly.


Λεωφόρος Σανζ Ελιζέ ( Avenue des Champs-Elysées )

Η Λεωφόρος Σανζ Ελιζέ (Champs-Elysées) είναι ίσως η πιο διάσημη λεωφόρος του κόσμου, εκτείνεται από την Πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) μέχρι την Πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ (Place Charles de Gaulle) και την Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe). Στο δυτικό άκρο της, στα Ηλύσια Πεδία συνορεύει με κινηματογράφους, θέατρα, καφετέριες και καταστήματα πολυτελείας. Κοντά στην Place de la Concorde, συνορεύει με το Jardins des Champs-Elysées, τους όμορφα διαμορφωμένους κήπους με συντριβάνια και κάποιων όμορφων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του Grand και του Petit Palais στη νότια πλευρά και του Elysée στη βόρεια πλευρά του. Το τελευταίο αποτελεί την κατοικία των Γάλλων Προέδρων από το 1873. Τα Ηλύσια Πεδία χρησιμοποιούνται για όλες τις μεγάλες γιορτές. Εδώ οι Παριζιάνοι γιορτάζουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές παρελάσεις της 14ης Ιουλίου και όταν γίνεται κάτι ιστορικό για τη χώρα όπως η απελευθέρωση στο τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ή η νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου! Τον 16ο αιώνα δεν υπήρχε τίποτα σε αυτό τον τομέα παρά χωράφια έξω από το κέντρο του Παρισιού. Το 1616 η Μαρία των Μεδίκων αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μακρύ δεντρόφυτο μονοπάτι στα ανατολικά του ανακτόρου Tuileries. Η διαδρομή επανασχεδιάστηκε το 1667 από τον διάσημο σχεδιαστή τοπίου Αντρέ Λε Νοτρ ως επέκταση της Jardins des Tuileries. Ο περίπατος, που σήμερα ονομάζεται «Grande Allée du Roule» ή «Grand-Cours» είχε γίνει ένας μοντέρνος χώρος, αλλά ήταν απομονωμένος ακόμη από την πόλη με μερικά κτίρια στη γύρω περιοχή. 27 χρόνια αργότερα ο περίπατος Champs μετονομάστηκε σε «Elysées», ή Ηλύσια πεδία στην Ελληνική. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, όπου «Ηλύσια» είναι τόπος όπου ήρωες πηγαίνουν να χαλαρώσουν. Το 1724 τα Ηλύσια Πεδία επεκτάθηκαν σε όλη τη διαδρομή προς το λόφο Chaillot (γνωστό σήμερα ως l'Etoile, το μέρος της Αψίδας του Θριάμβου). Η σημερινή της μορφή υλοποιήθηκε το 1838 όταν ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ignaz Hittorf - ο οποίος επανασχεδίαζε το Place de la Concorde - δημιούργησε και το Jardins des Champs-Elysées. Εγκατέστησε επίσης πεζοδρόμια, λαμπτήρες αερίου και βρύσες. Τα Ηλύσια Πεδία άρχισαν να προσελκύουν όλο και περισσότερα εστιατόρια και ξενοδοχεία, ιδίως μετά το 1900, όταν το μετρό του Παρισιού με τη γραμμή 1 έφθασε στο σταθμό Etoile. Ο τελευταίος επανασχεδιασμός της διάσημης λεωφόρου έγινε το 1994 από τον Bernard Huet. Οι ακριανές λωρίδες μετατράπηκαν σε πεζόδρομους, δημιουργήθηκαν υπόγειοι χώροι στάθμευσης και φυτεύτηκαν νέα δέντρα. Τα αυτοκίνητα τώρα καταλαμβάνουν μόνο το ήμισυ του πλάτους του της λεωφόρου. Περπατήστε τη λεωφόρο εάν μπορείτε, θα σας δώσει το συναίσθημα του Παρισιού που σε κάνει να το ερωτευτείς.

Πρόσβαση: Η γραμμή Μ1 του μετρό τρέχει κάτω από τη λεωφόρο. Υπάρχουν 5 σταθμοί από το charles de Gaulle Etoile μέχρι το Place de la Concorde με τους ενδιάμεσους τρεις να είναι οι George V, Franklin D Roosevelt και Champs-Elysées - Clemenceau.


 

 

Επιλέγουμε το πεδίο Τιμοκατάλογος στην παρουσίαση της εκδρομής, όπου παρουσιάζονται οι διαθέσιμες αναχωρήσεις, τα ξενοδοχεία και οι τιμές.

 

 

H Online κράτηση ξεκινάει από πλήκτρο Κάντε Κράτηση Οnline που βρίσκουμε στη λίστα των αναχωρήσεων του ταξιδιού που μας ενδιαφέρει.  

 

Επιλέγουμε την επιθυμητή αναχώρηση του ταξιδιού και πατάμε το πλήκτρο  Κάντε Κράτηση ONLINE..

 

 

Ακολουθώντας απλά βήματα δηλώνουμε τον αριθμό των επιβατών, επιλέγουμε τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο ταξίδι που επιλέξαμε,  δηλώνουμε τα στοιχεία μας και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία.

 

Στο βήμα 1  (Αριθμός Επιβατών) δηλώνουμε πόσους ενήλικες, παιδιά ή βρέφη θα έχουμε μαζί μας στο ταξίδι.

 

Μετά πατάμε το πλήκτρο Συνέχεια.

 

Στο βήμα 2  (Επιλογή Υπηρεσιών) επιλέγουμε τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο ταξίδι.

 

Εφόσον το ταξίδι μας διαθέτει υπηρεσία Διαμονή, το σύστημα αυτόματα μας φέρνει την επιλογή του τύπου δωματίου που μπορεί να φιλοξενήσει το δηλωμένο αριθμό ενηλίκων/παιδιών/βρεφών.  Στο σημείο αυτό και ανάλογα με το επιλεγμένο ταξίδι μπορούν να εμφανίζονται περισσότερες από μία υπηρεσίες, κάποιες από αυτές υποχρεωτικές για επιλογή και κάποιες προαιρετικές. 

 

Μετά πατάμε το πλήκτρο Συνέχεια.

 

 

 

Στο βήμα 3  (Στοιχεία Επιβατών) δηλώνουμε τα στοιχεία μας (Στοιχεία κράτησης).

 

Συμπληρώνουμε τα υποχρεωτικά πεδία που αναφέρονται με αστερίσκο.

Στα Στοιχεία Κράτησης, εισάγουμε τα πεδία Επώνυμο,Ονομα με κεφαλαία Ελληνικά (εφόσον αφορά Ελληνικό Ονομα).

Στα Στοιχεία Επιβατών δηλώνουμε τα ονόματα των επιβατών και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου τους (υποχρεωτικό πεδίο). 

Εφόσον έχουμε δηλώσει παιδιά  δηλώνουμε και την Ημερομηνία Γέννησής τους (υποχρεωτικό πεδίο).

Η συμπλήρωση των ονομάτων επιβατών γίνεται με κεφαλαία Ελληνικά εφόσον το ταξίδι  είναι στο Εσωτερικό ή με κεφαλαία Λατινικά εφόσον το ταξίδι είναι εκτός Ελλάδας (όπως αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριό μας).

 

Μετά πατάμε το πλήκτρο Συνέχεια.

 

 

Στο βήμα 4  (Επισκόπηση και Ολοκλήρωση) κάνουμε έναν έλεγχο στα στοιχεία που δώσαμε.

 

Μπορούμε να επιστρέψουμε στα προηγούμενα βήματα πατώντας πάνω στο αντίστοιχο βήμα και να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις εφόσον χρειάζεται.

Στο πεδίο Παρατηρήσεις - Ειδικές απαιτήσεις μπορούμε να καταγράψουμε κάποια πληροφορία ή ζήτηση την οποία θα εξετάσει το τμήμα οργάνωσης της εταιρείας Ζοrpidis για το συγκεκριμένο ταξίδι. 

 

Επιλέγουμε έναν από τους δύο τρόπους πληρωμής:

  1. ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (προεπιλεγμένος)  για εξόφληση όλου του ποσού με πιστωτική κάρτα. 
  2. ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 30% για εξόφληση  30% του συνολικού ποσού με κατάθεση εντός 24 ωρών από την ώρα κράτησης στους τραπεζικούς λογαριασμούς που αναφέρονται.

 

Με το πλήκτρο Οροι συμμετοχής μπορούμε να διαβάσουμε τους Ορους συμμετοχής της εταιρείας.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πρέπει να τσεκάρουμε την επιλογή  Εχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης και την πολιτική για την προστασία των δεδομένων.

 

Μετά πατάμε το πλήκτρο Πληρωμή και Ολοκλήρωση.

 

 

 

Εφόσον ο τρόπος πληρωμής είναι με Κατάθεση Προκαταβολής,  στην οθόνη μας και στο email που δηλώσαμε παίρνουμε την επιβεβαίωση της κράτησής μας, με όλους τους κωδικούς και τα στοιχεία επιβεβαίωσης. Η κατάθεση θα πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών από την ώρα που πραγματοποιήθηκε η κράτηση on line και λάβαμε την επιβεβαίωση κράτησης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής η κράτηση θα ακυρώνεται αυτόματα.   

Τραπεζικοί Λογαριασμοί:

  • ΕΘΝΙΚΗ : 207/470157-72 , ΙΒΑΝ : GR 34 0110 2070 0000 2074 7015 772
  • EUROBANK : 00260124390200098338 , IBAN : GR 94 026012 40000 39 02000 98338
  • ALPHA : 474002002001926 , IBAN : GR 08 0140 4740 4740 0200 2001 926
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ : 5239003397964 , IBAN : GR 680172 2390 0052 3900 3397 964  (χρήση πεδίου «Μεταφορές» και όχι το πεδίο «Πληρωμές»)

Δικαιουχος: ΖΟΡΠΙΔΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στο αιτιολογικό πρέπει να αναφέρουμε: Κωδικό κράτησης  ID και όνομα & επίθετο  

Η εξόφληση των εκδρομών γίνεται το αργότερο :

  • Για αεροπορικές & οδικές εκδρομές  εξωτερικού  το αργότερο έως 7 εργάσιμες ημέρες πριν την αναχώρηση  
  • Για αεροπορικές & οδικές εκδρομές  εσωτερικού το αργότερο  έως 4 εργάσιμες ημέρες πριν την αναχώρηση  
  • Για ημερήσιες εκδρομές το αργότερο  έως 1 ημέρες πριν την αναχώρηση  

 

Εφόσον ο τρόπος πληρωμής είναι με Πιστωτική Κάρτα, πηγαίνουμε σε επόμενη οθόνη όπου εμφανίζεται μήνυμα το οποίο μας ενημερώνει ότι θα συνδεθούμε με το σύστημα ασφαλών τραπεζικών συναλλαγών της AlphaBank.  

Πατάμε το πλήκτρο ALPHA BANK για να προχωρήσουμε.

 

 

 

 


Σε αυτό σημείο αναμένουμε να μεταφερθούμε στο ασφαλές περιβάλλον της σελίδας Alpha Bank και δεν κλείνουμε το παράθυρο μέχρι να εμφανιστεί η σελίδα Alpha e-Commerce,  όπου και εμφανίζεται το σύνολο της πληρωμής της κράτησής μας.

Συμπληρώνουμε τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας.

Πατάμε το πλήκτρο Πληρωμή για να προχωρήσει η συναλλαγή.

 

 

Mετά την επιτυχημένη συναλλαγή, στην οθόνη μας και στο email που δηλώσαμε παίρνουμε την επιβεβαίωση της κράτησής μας, με όλους τους κωδικούς και τα στοιχεία επιβεβαίωσης. 

Η εταιρεία Zorpidis Travel Services θα επικοινωνήσει μαζί μας στα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώσαμε για περισσότερες πληροφορίες για τo ταξίδι μας. 

 

 

Καλό Ταξίδι!