top-image

Σλοβακία

Πότε μέρος της Αυστροουγγαρίας, πότε ανεξάρτητο κράτος, πότε υπό γερμανική κατοχή, πότε το ήμισυ της Τσεχοσλοβακίας, η Σλοβακία μετρά πολλούς σταθμούς στην Ιστορία της. Αν έπεφτε κάποιος εδώ με αλεξίπτωτο (εφεύρεση, εξάλλου, του Σλοβάκου Στέφαν Μπάνιτς), θα μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα στο αλπικό τοπίο στα βόρεια της χώρας, στις μεσαιωνικές πόλεις με τα καλντερίμια και τα κάστρα ή στην πρωτεύουσά της Μπρατισλάβα, η οποία προικισμένη με την ενέργεια 60.000 φοιτητών αποτελεί ανερχόμενο προορισμό. Πόλος έλξης για τους επισκέπτες το κάστρο με τα γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία, το οποίο στεγάζει το θησαυροφυλάκιο της Σλοβακίας, όπως και το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής που φιλοξενεί συναυλίες το καλοκαίρι.

Την Μπρατισλάβα επέλεγε η αριστοκρατία της γειτονικής Βιένης για να χτίσει επαύλεις, οπότε η πόλη είναι ένα mix ’n’ match αρχιτεκτονικών ρυθμών. Ροκοκό, μπαρόκ, γοτθικό και αναγεννησιακό στιλ συνυπάρχουν εδώ όπου θα δείτε, εκτός από το κάστρο, το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου και το γοτθικό ναό του Αγίου Μαρτίνου καθώς και άκομψα κτιριακά συμπλέγματα της κομουνιστικής περιόδου. Τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι πλατείες προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες, ενώ τον παλμό της θα τον αντιληφθείτε καλύτερα στα πολύβουα cafes, στα παραδοσιακά ταβερνάκια που σερβίρουν λαχανόσουπα με λουκάνικο, σπιτικές πίτες με κατσικίσιο τυρί, πολλή μπίρα και ακόμη περισσότερο ντόπιο κρασί ή στα κλαμπάκια που δίνουν το τέμπο στη νυχτερινή ζωή. Βόρεια της Μπρατισλάβα βρίσκεται το κατάφυτο δημόσιο πάρκο Janko Kral, το οποίο σχεδιάστηκε το 15ο αιώνα και είναι ιδανικό για ρομαντικούς περιπάτους με φόντο το άγαλμα του ποιητή Janko Kral. Για τους λάτρεις της φύσης υπάρχει επίσης ο βοτανικός κήπος στην κορυφή Lomnicky, μία από τις υψηλότερες των ορέων Tatry, που με τη σειρά τους αποτελούν τον απόλυτο προορισμό για αλπινιστές και σκιέρ.

Μπρατισλάβα
η Μπρατισλάβα είναι ο παράδεισος του φαγητού, μια πόλη με παραμύθια και εκπληκτική αρχιτεκτονική και ένας εξαιρετικός προορισμός για όσους θέλουν προσιτές διακοπές.