top-image

Η Αίτνα, περίπου 3.300 μέτρα (το ύψος της ποικίλλει ανάλογα με τις εκρήξεις), κυριαρχεί στον ανατολικό ορίζοντα της Σικελίας, κοντά στην ακτή και βορειοδυτικά της Κατάνια. Το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της ηπειρωτικής Ευρώπης και το υψηλότερο βουνό της Ιταλίας νότια των Άλπεων, χαρακτηρίζεται ως εθνικό πάρκο . Με μόνο λίγη βλάστηση, οι πορώδεις ανώτερες πλαγιές απορροφούν βροχοπτώσεις που αποστραγγίζονται γρήγορα για να συναντήσουν ένα αδιαπέραστο στρώμα βράχων και αναδύονται σε πηγές.

Περισσότερα από 250 ηφαιστειακά ανοίγματα βρίσκονται γύρω από τις πλευρές του βουνού. Στη νότια πλαγιά, όπου ο ήλιος λάμπει για 3.000 ώρες ετησίως, βρίσκεται ένας σταθμός ηλιακής ενέργειας. Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια μεγαλώνουν περίπου στα 500 μέτρα. ελιές και αμπέλια έως 1.300 μέτρα. Το χειμώνα, τα λιφτ του σκι λειτουργούν κοντά στην κορυφή.

Καθώς η Αίτνα δεν είναι ποτέ πραγματικά ανενεργή, η περιοχή κοντά στον κρατήρα αλλάζει πάντα το σχήμα της από εκρήξεις και είναι πολύ επικίνδυνη για τους επισκέπτες να φτάσουν πολύ κοντά. Αλλά μπορείτε να ανεβείτε στο βουνό με διάφορους τρόπους - αναρρίχηση, με αυτοκίνητο και τελεφερίκ - για να περπατήσετε στο τραχύ, σελήνη τοπίο του.

Ένας δρόμος οδηγεί στο καταφύγιο Sapienza, νότια του κρατήρα στα 1.910 μέτρα Ένα τελεφερίκ ξεκινά εδώ, με υψόμετρο 2.500 μέτρα, όπου μπορείτε να περπατήσετε ή να οδηγήσετε σε ειδικά οχήματα εδάφους σε απόσταση περίπου 2.900 μέτρων.

Ο στενός σιδηρόδρομος Ferrovia Circumetnea τρέχει στο μέσον γύρω από το ηφαίστειο από την Κατάνια στο Ριπόστο, ή μπορείτε να οδηγήσετε έναν βρόχο 144 χιλιομέτρων από την Κατάνια μέσω Misterbianco και Paternò, όπου υπάρχει κάστρο 1073. Στο Adrano υπάρχει μια υπέροχη θέα της Αίτνας και ενός νορμανδικού κάστρου που περιέχει Αρχαιολογικό Μουσείο .

Περίπου εννέα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Adrano, η μικρή πόλη Centuripe έχει έναν αρχαιολογικό χώρο του 1ου αιώνα π.Χ. με ένα μουσείο. Από το Adrano, ο δρόμος συνεχίζει μέσω Bronte, Maletto (το υψηλότερο σημείο αυτής της διαδρομής, στα 960 μέτρα), Randazzo και Linguaglossa προς Fiumefreddo. Μπορείτε να επιστρέψετε στην Κατάνια στον αυτοκινητόδρομο Α18 ή SS1