top-image

Ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα σε ολόκληρη την αρχαία ελληνική αυτοκρατορία, το ελληνικό θέατρο στο Parco Archeologico della Neapolis κατασκευάστηκε αρχικά κατά τη βασιλεία του Ιερό Α ', περίπου το 470 π.Χ., από έναν οικοδόμο με το όνομα Δημόκοπος. Εδώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο τραγωδίες από τον Αισχύλο και έργα του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Το θέατρο αργότερα άλλαξε, με τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια μιας ανακατασκευής που, όπως φαίνεται από μια αφοσίωση που είναι χαραγμένη στον τοίχο του διαζώματος, ολοκληρώθηκε την εποχή του Βασιλιά Ιερό Β ', του γιου του Γκέλο και των δύο συζύγων του, χρονολογώντας μεταξύ 238 π.Χ. και 215 π.Χ.

Με διάμετρο 138 μέτρα, έχει 61 σειρές καθισμάτων από το βράχο, προσφέροντας θέσεις για 15.000 θεατές. Το αμφιθέατρο παρέμεινε στο σύνολό του, εκτός από τις χαμηλότερες σειρές καθισμάτων, οι οποίες αφαιρέθηκαν μεταξύ 69 και 96 μ.Χ. για να κάνουν χώρο για την ορχήστρα που έπαιξε στους αγώνες μονομάχων.

Τα ρωμαϊκά αμφιθέατρα που κατασκευάστηκαν αργότερα σχεδιάστηκαν για το σκοπό αυτό. Τα αρχικά πολυώροφα κτήρια σκηνής και τοπίου που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο κύβους λαξευμένους από το βράχο έχουν από καιρό εξαφανιστεί. Σε μια βεράντα πάνω από το θέατρο βρισκόταν μια κιονοστοιχία, και στον βράχο πίσω, ένα νυμφαίο αφιερωμένο στις Μούσες. τα νερά πηγής εξακολουθούν να ρέουν από μία από τις κόγχες. Αριστερά βρίσκεται ένας νεκροταφικός δρόμος κομμένος στα βράχια, με βυζαντινές ταφές.

Διεύθυνση: Parco Archeologico della Neapolis, Viale Paradiso, Συρακούσες