top-image

Ριέκα

Η μεγαλύτερη πόλη του Kvarner Riviera είναι η Ριέκα, η οποία, με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας και το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της. Η λέξη rijeka σημαίνει πραγματικά ποτάμι στα κροατικά, όπως και το ιταλικό όνομα για την πόλη - Fiume.

Η Ριέκα θεωρείται πόλη διέλευσης και με λίγες παραλίες, δεν είναι πραγματικά ένα μέρος για να μείνετε για μεγάλες διακοπές. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν βάρκα ή λεωφορείο και φεύγουν για άλλα μέρη κατά μήκος της ακτής πολύ σύντομα!

Το πλήρως πεζόδρομο Korzo είναι ο κεντρικός δρόμος της Ριέκα, με πολλά καταστήματα και καφέ.

Στο Korzo βρίσκεται ο Πύργος της Πόλης ( Gradski toranj στα Κροατικά) και τα τέσσερα ρολόγια του που χτίστηκαν για μια περίοδο από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, με τη γενική του εμφάνιση να προέρχεται από τον 18ο αιώνα - τα ρολόγια είναι από το 1784.

Η Ρωμαϊκή Αψίδα , που θεωρείται ότι χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων τα τελευταία χρόνια. Συνδεδεμένο με τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β ', και θεωρείται επίσης θριαμβευτική αψίδα ή πύλη της πόλης, πιστεύεται τώρα ότι ήταν μέρος ενός φρουρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Βίτου , οκταγωνικό σε σχήμα, είναι από τον 17ο αιώνα και χτίστηκε στη θέση παλαιότερης εκκλησίας. Ο Άγιος Βίτος είναι ο προστάτης της πόλης. Μέσα στην εκκλησία βρίσκεται ένας σταυρός από τον 13ο αιώνα που, σύμφωνα με τον μύθο, χτυπήθηκε από μια πέτρα που πέταξε από ένα εκκλησάκι που ονομάζεται Petar Loncaric το 1296 μετά από κάποια τύχη στα χαρτιά. Η γη άνοιξε και τον κατάπιε ολόκληρο, ενώ ο σταυρός άρχισε να αιμορραγεί.

Το Εθνικό Θέατρο Ivan Zajc (παραπάνω) χτίστηκε το 1885 με το σχεδιασμό των αυστριακών αρχιτεκτόνων Ferdinand Fellner και Hermann Helmer. Ο Ivan Zajc ήταν παραγωγικός Κροάτης συνθέτης και μαέστρος (και γεννήθηκε στη Ριέκα). εργάστηκε στο θέατρο από το 1855 έως το 1862. Λεπτομέρειες για τις τρέχουσες παραστάσεις μπορείτε να βρείτε στο www.hnk-zajc.hr .

Με δωρεάν είσοδο, το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης αξίζει μια επίσκεψη για πολλές εκδηλώσεις και μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης.