top-image

Παλέρμο

Η πρωτεύουσα της Σικελίας και πέμπτη σε μέγεθος πόλη της Ιταλίας γνώρισε τη χρυσή της εποχή όταν οι Άραβες τη μετέτρεψαν σε λαμπρό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου, ενώ παράλληλα υπήρξαν ανεκτικοί προς το χριστιανικό στοιχείο.

Μεγάλη ήταν η ακμή του και στα μετέπειτα χρόνια των Νορμανδών που επίσης έχτισαν λαμπρά ανάκτορα κι εκκλησίες. Δυστυχώς μεγάλο τμήμα της πόλης ισοπεδώθηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς του 1943, ωστόσο πολλά είναι τα αξιοθέατα που διασώθηκαν και τα κυριότερα από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Προς τη μεριά της θάλασσας δεσπόζει η παλιά αραβική συνοικία με τα δαιδαλώδη στενά, η Λα Κάλζα. Σε αυτή δεσπόζει η πλατεία Πιάτσα Αρμερίνα με τις τεράστιες σπάνιες συκιές και στη γύρω περιοχή στεγάζονται δύο περίφημα μουσεία, το Παλάτσο Αμπατέλις που φιλοξενεί την Περιφερειακή Πινακοθήκη της Σικελίας και το Διεθνές Μουσείο Μαριονέτας.

Ξεχωριστή είναι η περίφημη και πολύχρωμη αγορά της Βουτσιρία, όπου μπορείτε να αγοράσετε λαχανικά, ψάρια, κρέατα, τυριά και πολλά άλλα είδη αλλά και να φάτε αξιόλογο φαγητό του δρόμου, ενώ θα βρείτε ακόμα και κάβες που σερβίρουν κάθε είδος ποτού.

Η Λεωφόρος Βιτόριο Εμανουέλε ξεκινάει από το λιμάνι και οδηγεί στην Πιάτσα Ντελα Βιτόρια με τους μεγάλους φοίνικες, γύρω από την οποία βρισκόταν το διοικητικό κέντρο των Αράβων και μετέπειτα των Νορμανδών. Στη θέση του Αραβικού κάστρου δημιουργήθηκε τον 12ο αιώνα το Ανάκτορο των Νορμανδών με τις έντονες ανατολικές επιρροές, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε για τα υπέροχα ψηφιδωτά με τίγρεις, αντιλόπες, ελάφια και παγώνια στο δωμάτιο του Ρογήρου αλλά και τη μοναδική Καπέλα Παλατίνα, με τα επίσης καταπληκτικά χρυσά ψηφιδωτά και τον Παντοκράτορα που απεικονίζεται να κρατάει ένα βιβλίο στα ελληνικά.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της πόλης με τους γοτθικούς πύργους, τον μπαρόκ τρούλο και το απόσπασμα από το Κοράνι σε μία κολώνα του – κατάλοιπο του παλιού τζαμιού. Στην πόλη επίσης βρίσκονται ορισμένες πανέμορφες εκκλησίες, όπως η Σαν Τζουζέπε ντέι Τεατίνι και η Λα Μαρτοράνα κοντά στην μοναδική Φοντάνα Πρετόρια, την υπερυψωμένη πλατεία με τα γυμνά αγάλματα.