top-image

Σπλιτ

Η ιστορία του Σπλιτ είναι ήδη 17 αιώνων, που χρονολογείται από την εποχή που ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός αποφάσισε να χτίσει το Παλάτι του ακριβώς πάνω στη χερσόνησο κοντά στη μεγάλη ρωμαϊκή πόλη Salona, ​​όπου ήθελε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Κατά τη διάρκεια αυτών των 1700 ετών το Παλάτι σιγά-σιγά μετατράπηκε σε πόλη, η οποία μέχρι σήμερα δελεάζει με την πλούσια παράδοση, την ένδοξη ιστορία και την ομορφιά της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του. 

Το Diocletian Palace και ολόκληρος ο ιστορικός πυρήνας του Σπλιτ βρίσκονται στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, και όχι μόνο για την εξαιρετική διατήρηση του παλατιού, αλλά και επειδή το Παλάτι και η πόλη του (ή η πόλη και το Παλάτι του, εάν όπως) συνεχίστε να ζείτε μια πλήρη ζωή. Όλα τα ιστορικά στρώματα από την παλιά Ρώμη, τους μεσαίωνα μέχρι σήμερα είναι ακόμα ορατά και ζωντανά σε αυτήν τη δομή. Μια βόλτα στην αρχαία πόλη θα σας οδηγήσει στο χρόνο, μαζί με τα υπέροχα παραδείγματα αρχαίας αρχιτεκτονικής όπως το Peristyle, η μεσαιωνική Ρωμανική Εκκλησία και το Γοτθικό Παλάτι, οι αναγεννησιακές πύλες των σπιτιών των ευγενών, οι μπαρόκ προσόψεις και η μοντέρνα αρχιτεκτονική συγχωνεύονται υπέροχα στην πλούσια κληρονομιά. 

Μια τέτοια διαστρωμάτωση αντικατοπτρίζεται στην καθημερινή ζωή του Split. Οι ντόπιοι κάθονται στα ίδια καφέ, εστιατόρια, ψωνίζουν στα ίδια καταστήματα με τους τουρίστες, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι, φτάνοντας στο Σπλιτ, έγιναν μέρος της πόλης και του ρυθμού της. Η αγορά λαχανικών και η αγορά ψαριών αντιπροσωπεύουν το κέντρο της ζωής κάθε οικογένειας στο Σπλιτ, όπως και ολόκληρη η κοινωνική ζωή αυτής της πόλης των 200 χιλιάδων αντανακλά τη Ρίβα (προκυμαία), όπου κάθε επισκέπτης πρέπει να προσπαθεί να έχει τον καφέ του παράλληλα με θορυβώδες, ιδιοσυγκρασιακό τρόπο λαοί του Σπλιτ. 

Το Split είναι κάτι πολύ περισσότερο από το υπέροχο αρχιτεκτονικό τοπίο. Το Split είναι επίσης ένας χώρος για εξαιρετικές εμπειρίες γκουρμέ και αμπέλου, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ κινηματογράφου και θεάτρου, εκθέσεις, εξαιρετικά μουσεία και συναυλίες, μια πόλη που προσφέρει εκλεκτικούς τρόπους ψυχαγωγίας ξεκινώντας από πολλά κλαμπ και μπαρ, μέσω φεστιβάλ δρόμου έως εκδηλώσεις όπως Το Φεστιβάλ Ultra Europe επισκέπτεται κάθε χρόνο έως και 100 χιλιάδες νέους από περίπου εκατό χώρες του κόσμου. Η διάσπαση με τα αθλητικά της αποτελέσματα είναι κάτι που μόνο λίγες πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε όλο τον κόσμο μπορούν να καυχηθούν, καθώς είναι το σπίτι δώδεκα νικητών ολυμπιακών μεταλλίων, καθώς και άλλων αθλητικών μεταλλίων.

Όταν κουράζετε τη φασαρία της πόλης, υπάρχει Marjan, σύμβολο λόφου πάνω από την πόλη, με το δάσος, μονοπάτια τζόκινγκ, ορειβασία και ποδηλασία, ψυχαγωγικά εδάφη, αλλά και τις αρχαίες εκκλησίες όπου οι ύστεροι πολίτες του Σπλιτ ζήτησαν πνευματική ειρήνη. Επίσης πολύ ασυνήθιστο να βρείτε σε μια πόλη το μέγεθος του Σπλιτ είναι οι πολυάριθμες παραλίες με εξαιρετικά καθαρή θάλασσα, από το γνωστό Baicevice έως τις πέτρινες απομονωμένες οάσεις σε όλο το Marjan. 

Μετά από όλα αυτά, εκπλήσεστε καθόλου που οι πολίτες του Σπλιτ έχουν ένα ρητό «Δεν υπάρχει μέρος σαν το Σπλιτ»;