top-image

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1693, το παλιό Noto εγκαταλείφθηκε και με τη βοήθεια ορισμένων γνωστών master-builders, ξαναχτίστηκε πλήρως 16 χιλιόμετρα μακριά. Ως αποτέλεσμα της μοναδικής διάταξης της πόλης και των εκκλησιών και παλατιών που έχουν σχεδιαστεί από αυτούς τους κύριους αρχιτέκτονες, σήμερα το Noto είναι μια από τις πιο ελκυστικές μπαρόκ πόλεις της Σικελίας.

Τα κτίρια έχουν ατομική ποικιλία σε μια στυλιζαρισμένη μονάδα, και χάρη στη χρήση του ανοιχτού χρώματος τοπικού ασβεστόλιθου, το αποτέλεσμα είναι φωτεινό και ζωντανό. Ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Santi Nicola e Corrado , δεσπόζει στην πλατεία Piazza del Municipio από μια μεγάλη πτήση, που αντιμετωπίζει το κομψό, διώροφο Palazzo Ducezio , το δημαρχείο που χτίστηκε από τον Vincenzo Sinatra το 1746. Ο καθεδρικός ναός, που ολοκληρώθηκε το 1770, έχει ένα υπέροχο μπροστινό δίδυμο πύργο και μια υπέροχη πόρτα που δημιουργήθηκε από τον GF Pirrone το 1982.

Κοντά στον καθεδρικό ναό βρίσκεται το παλάτι του επισκόπου σε μια πλατεία με το πρώην μοναστήρι της εκκλησίας του Santissimo Salvatore . Απέναντι είναι η εκκλησία της Santa Chiara , με τετράγωνη πρόσοψη και μακρύ οβάλ εσωτερικό σχεδιασμένο από τον R. Gagliardi.

Αριστερά του καθεδρικού ναού βρίσκεται το Palazzo Landolina di Sant'Alfano του 19ου αιώνα . Άλλα διακεκριμένα κτίρια βρίσκονται δίπλα σε δρόμους, καθιστώντας το Noto μία από τις πιο βραβευμένες πόλεις της Σικελίας για εξερεύνηση.