top-image

Σουηδία

Το Βασίλειο της Σουηδίας είναι σκανδιναβική χώρα στη Βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει δυτικά με τη Νορβηγία και βορειοανατολικά με τη Φινλανδία. Βρέχεται ανατολικά από το Βοθνιακό κόλπο και τη Βαλτική θάλασσα. Οι πορθμοί Σκάγερακ νοτιοδυτικά και Κάτεγατ, χωρίζουν τη σκανδιναβική χερσόνησο από τη Δανία, με την οποία ενώνεται με τη γέφυρα του Όρεσουντ.

Η Σουηδία έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της στο νότο, και μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα καλύπτονται από δάση κωνοφόρων. Η χώρα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους σε νερό, ξυλεία και σιδηρομεταλλεύματα. Οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας είναι Σουηδοί. Υπάρχουν επίσης μειονότητες Φινλανδών και Σαάμι. Επίσης στη χώρα ζουν πολλές μεταναστευτικές κοινότητες. Η Σουηδία έχει πληθυσμό 10.358.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 2.6 εκατομμύρια κατάγονται από χώρες του εξωτερικού.  Έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα 25 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με 1.437 κατοίκους ανά τ.χλμ. στις κοινότητες. Το 87% των Σουηδών ζουν σε αστικές περιοχές που καλύπτουν το 1.5% της έκτασης της Σουηδίας. Οι περισσότεροι Σουηδοί ζουν στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε, η Ουψάλα και το Γιένσεπινγκ.

Στοκχόλμη
Συχνά αποκαλούμενη «Βενετία του Βορρά», η Στοκχόλμη βρίσκεται σε πολλά νησιά και χερσονήσους κατά την εκροή της λίμνης Mälar στη Βαλτική, η οποία εδώ σχηματίζει μια βαθιά είσοδο.
Γκέτεμποργκ
Το Γκέτεμποργκ είναι η δεύτερη πόλη της χώρας, αλλά έχει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από τον μακρινό μεγάλο αδερφό του, τη Στοκχόλμη .
Μάλεμε
Το Μάλεμε, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, είναι μια πολυπολιτισμική πύλη για την Ευρώπη . Πράγματι, μια μικρή απόσταση από την πόλη θα σας οδηγήσει στην εμβληματική γέφυρα Oresund που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία .