top-image

Γέφυρα Dom Luís I ( Ponte Dom Luís Ι )

Η μεγαλοπρεπής γέφυρα Dom Luís I είναι μια από τις πιο εμβληματικές κατασκευές στην Πορτογαλία. Εκτείνοντας τον πανίσχυρο ποταμό Douro για να συνδέσει το Πόρτο με τη Vila Nova de Gaia στη νότια όχθη, το μαγευτικό σκούπισμα της γέφυρας και η πτυχή δύο επιπέδων είναι ένα δεσμευτικό συστατικό στον περήφανο, κοινωνικό ιστό της πόλης.

Το βαριά καρφωμένο σίδερο από γκρίζο άνθρακα έχει γράψει τον Γκούσταβ Άιφελ και μάλιστα ήταν βοηθός του μεγάλου Γάλλου μηχανικού που έχτισε τη γέφυρα το 1886. Οι μετακινούμενοι χρησιμοποιούν τη γέφυρα σε καθημερινή βάση - ένας δρόμος, η Avenida da República, τρέχει απέναντι από το κάτω κατάστρωμα, ενώ η άνω έκταση φιλοξενεί σιδηροδρομική γραμμή μετρό.

Οι πεζοί μπορούν να διασχίσουν χρησιμοποιώντας τα στενά πεζοδρόμια που βρίσκονται στις δύο πλευρές του δρόμου, ή να είναι πραγματικά γενναίοι και να διασχίσουν τη δομή χρησιμοποιώντας το μονοπάτι ύψους 60 μέτρων.

Από τη βεράντα του Mosteiro da Serra do Pilar , στη νότια όχθη μπορείτε να θαυμάσετε μια υπέροχη θέα στη γέφυρα . Από εδώ, ολόκληρη η πόλη σχηματίζει ένα υπέροχο σκηνικό και το πανόραμα είναι ιδιαίτερα δραματικό το σούρουπο. Μην ξεχάσετε το τρίποδο σας!