top-image

Ζαντάρ

Το Ζαντάρ είναι η κύρια πόλη της Βόρειας Δαλματίας , με περίπου 75.000 κατοίκους. Πιο διάσημη για την Παλιά Πόλη της, σε μια χερσόνησο που είναι εντελώς πεζοδρομημένη, η πόλη διαθέτει πολλά ρωμαϊκά και άλλα υπέροχα αξιοθέατα - μερικά μάλλον μοντέρνα - και είναι μια απόλαυση που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Η παλιά πόλη του Ζαντάρ βρίσκεται στην άκρη μιας στενής χερσονήσου. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης περιβάλλεται από τείχη της πόλης, με πύργους και τις δύο πύλες της πόλης να ενδιαφέρουν. Είναι ένα εκπληκτικό μέρος για επίσκεψη!

Η ηπειρωτική πύλη ( Kopnena vrata  στα κροατικά), στα ανατολικά της παλιάς πόλης, χτίστηκε το 1543 και έχει χαραγμένο το οικόσημο της πόλης. Η χρήση του ήταν ως η κύρια είσοδος στην Παλιά Πόλη από την ... ηπειρωτική χώρα, αναπάντεχα!

Κοντά σε αυτό βρίσκεται ο Πύργος του Καπετάνιου ( Kapetanova kula ), που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, μέρος της άμυνας της πόλης. Έχει κατασκευαστεί μια πολύ πιο πρόσφατη βεράντα, που σημαίνει ότι μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο για να δείτε την υπέροχη θέα. Στην ίδια πλατεία - Trg pet bunara - βρίσκονται πέντε πηγάδια ( pet bunara σημαίνει πέντε πηγάδια στην Κροατία). Χτίστηκαν το 1574 και λειτουργούσαν ως νερό για την πόλη.

Η άλλη πύλη είναι η πύλη του λιμένα ( Lucka vrata ) στα βόρεια, που χτίστηκε το 1573.

Το Kalelarga (επίσημη ονομασία  Siroka ulica - που σημαίνει Broad  Street ) είναι ο κύριος «δρόμος» που διασχίζει την παλιά πόλη του Ζαντάρ και διαθέτει πολλά καφέ, καταστήματα παγωτού, τακτικά καταστήματα και πολλά άλλα!

Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης βρίσκεται η  Εκκλησία του Αγίου Donatus ( Crkva Sveti Donata ) που χτίστηκε στις αρχές του 9ου αιώνα - χρησιμοποιώντας κάποια πέτρα από το φόρουμ (βλ. Παρακάτω) - και έχει ύψος 27μ. Σε μια πόλη 30 εκκλησιών, αυτή σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως εκκλησία στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως εξαιρετικός χώρος συναυλιών και είναι κάτι του εικονιδίου του Ζαντάρ.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίας ( Crkva Sveta Marija ) καθώς και ο καθεδρικός ναός της Αγίας Αναστασίας ( Katedrala Sveta Stosija ) από τον 13ο αιώνα.

Το καμπαναριό  ( zvonik ) του καθεδρικού ναού της Αγίας Αναστασίας - το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ντόνατου - μπορεί να αναρριχηθεί για υπέροχη θέα στο Ζαντάρ, στη θάλασσα και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που περπατούν κάτω στο Kalelarga. Τα σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή είναι αρκετά στενά, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικά, και δεν υπάρχει και πολύς χώρος στην κορυφή - αλλά οι προβολές είναι κάτι περισσότερο από που αντισταθμίζουν αυτό.

Το φόρουμ στο Zeleni Trg είχε μέγεθος 95m έως 45m, που πιστεύεται ότι χτίστηκε μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 3ου αιώνα μ.Χ. Σήμερα, πολύ λίγα από αυτά παραμένουν εκτός από τα λιθόστρωτα και μερικούς τοίχους. Υπάρχει επίσης μια στήλη ύψους 14 μέτρων στην οποία, μέχρι το 1840, οι παραβάτες της πόλης ήταν αλυσοδεμένοι να υποστούν δημόσια ταπείνωση. Η Zeleni Trg, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η πολυσύχναστη κεντρική πλατεία του Ζαντάρ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο , ακριβώς έξω από το Φόρουμ, αξίζει μια επίσκεψη - αυτό το μουσείο είναι πολύ καλοστημένο και προσφέρει λεπτομερείς εξηγήσεις για όλα τα εκθέματα, μεταξύ των οποίων αρκετά εκτενή ιστορία της περιοχής και της Κροατίας.

Εάν έχετε παιδιά σε έλξη - ή ίσως είστε ένα μεγάλο παιδί στην καρδιά! - δείτε το Μουσείο της Ψευδαίσθησης . Μπορείτε να διασκεδάσετε με το εύρος των εκθεμάτων, από τη σήραγγα δίνης έως τα αντιβαρύτητα και τα περιστρεφόμενα δωμάτια, και πολλά άλλα.

H Ζάνταρ είναι παραλιακή πόλη και λιμάνι της Κροατίας, η οποία βρίσκεται βόρεια του Σπλιτ και νότια της Ριέκα. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ονομαζόταν Ζάρα και ήταν η πόλη στην οποία επιτέθηκαν οι Σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας το 1202 μετά από αίτημα των Βενετών, όταν οι Σταυροφόροι εμφανίστηκαν στη Βενετία χωρίς τα συμφωνηθέντα με τους Βενετούς χρήματα για τη μεταφορά τους στη Αίγυπτο.Η παλαιά πόλη είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο, η οποία περιβάλλεται από τείχος και είναι πλήρως οικοδομημένη με μικρά δρομάκια και τριώροφα-τετραώροφα κτίρια, με τυπική αρχιτεκτονική μεσαιωνικών πόλεων. Σήμερα αυτό το μέρος της πόλης δεν είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο. Το σύγχρονο Ζαντάρ εκτείνεται αρκετά και στις δύο πλευρές της παραλίας και το 2011 είχε πληθυσμό 75.082 κατοίκων.