top-image

Έριτσε

Στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου και σκαρφαλωμένη στο βουνό δεσπόζει η καστροπολιτεία του Έριτσε (Έρυξ) που περιτειχίζεται από τα Κυκλώπεια Τείχη και αποτελούσε την έδρα της δυναστείας των Ανδεγαυών στο Μεσαίωνα. Από την πύλη Σπάντα (ξίφος) εισήλθαν οι Σικελοί το 1282 κατά το Σικελικό Εσπερινό και με την αρωγή του βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου κατέσφαξαν τους δυνάστες τους.

Στα θεμέλια του νορμανδικού κάστρου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αφροδίτης Ερικύνης αλλά και απομεινάρια του φοινικικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού που επίσης άνθησαν στο νησί.

Στους υπέροχους πλακόστρωτους δρόμους του Ερίτσε δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ως εκ τούτου θα απολαύσετε με την ησυχία σας τις βόλτες σας εκεί, ενώ ούτε σε αυτόν τον οικισμό δεν απουσιάζουν οι ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως η απλή Ματρίτσε που είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη της Παναγίας και η πολύ παλιά Σαν Τζοβάνι Μπατίστα (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής) με το ομώνυμο άγαλμα και το λευκό τρούλο.

Tip: Εφόσον δε φοβάστε τα ύψη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ που θα σας μεταφέρει με εντυπωσιακό τρόπο από την πόλη του Τραπάνι στο Ερίτσε έναντι του ποσού των 9 ευρώ ανά άτομο.