top-image

Igreja-Museu São Roque: Μια απλή εκκλησία με πλούσιο διακοσμημένο εσωτερικό

Η εκκλησία και το μουσείο του São Roque στο Bairro Alto συνδυάζονται για να προσφέρουν μια απορροφητική πολιτιστική εμπειρία - το καθένα συμπληρώνει το άλλο.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από το Τζέισιτ Τάγμα, η ήπια και απλή αναγεννησιακή πρόσοψη του Σάο Ρούκ αμφισβητεί ένα πολυτελές εσωτερικό, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς από όλους τους θρησκευτικούς χώρους της Λισαβόνας. Πλούσια διακοσμημένη με μάρμαρο, αζουλίους και επιχρυσωμένο ξύλο, η εκκλησία φημίζεται για τη σειρά των παρεκκλησίων της, ένα από τα οποία, το Capela de São João Baptista , απλώς θαμπώνει τον θεατή με την περίτεχνη διακόσμηση του.

Ανατέθηκε από τον Βασιλιά João V το 1742, οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Luigi Vanvitelli και Nicola Salvi δημιούργησαν ένα πραγματικό κουτί με κοσμήματα, χτίστηκε στη Ρώμη και έστειλε πίσω στη Λισαβόνα. Στολισμένο με αμέθυστο, λάπις λαζούλι, πολύτιμα μάρμαρα, και επικαλυμμένο με χρυσό, ασήμι και ελεφαντόδοντο, το κεντρικό τεμάχιο του παρεκκλησιού είναι το περίπλοκο μωσαϊκό The Baptism of Christ του Mattia Moretti που ολοκληρώθηκε το 1750.

Ένα άλλο παρεκκλήσι, το Capela de São Roque , διαθέτει το παλαιότερο και πιο εντυπωσιακό azulejos , υπογεγραμμένο από τον Francisco de Matos και χρονολογείται από το 1584. Πάνω απ 'όλα αυτό είναι ένα μαγευτικό ανώτατο όριο - το μοναδικό παράδειγμα στη Λισαβόνα μιας ζωγραφισμένης οροφής από τη Μανωριστική περίοδο.

Το διπλανό μουσείο στεγάζει ιερή τέχνη και τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Ένα σημαντικό σημείο είναι το Shrine to São Roque , μια σειρά πάνελ των αρχών του 16ου αιώνα που απεικονίζουν τη ζωή του αγίου. Αλλά αφιερώστε χρόνο επίσης, αναζητώντας εξαίρετα μεμονωμένα κομμάτια, όπως το ανάγλυφο κασετίνα του Αγίου Φραγκίσκου Xavier που κατασκευάστηκε στη Γκόα το 1686 από τρυπημένο ασήμι. Το σύνολο των αμφίων του 18ου αιώνα , λαμπρό σε μετάξι και χρυσό κέντημα, είναι μια σπάνια συλλογή.