top-image

Πολωνία

Η Πολωνία, επίσημα Δημοκρατία της Πολωνίας,  είναι χώρα στην Κεντρικής Ευρώπης, που συνορεύει στα βόρεια με τη Ρωσία (με την περιφέρεια του Καλίνινγκραντ ) και τη Λιθουανία, ανατολικά με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, στα νότια με τη Σλοβακία και την Τσεχία και στα δυτικά με τη Γερμανία. Τα περισσότερα από τα βόρεια σύνορα της Πολωνίας σηματοδοτούν τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Η ακτογραμμή της Πολωνίας στην Βαλτική Θάλασσα συνορεύει με τις ακτογραμμές της Δανίας και της Σουηδίας.

Η Πολωνία έχει πληθυσμό σχεδόν 38,4 εκατομμυρίων κατοίκων και είναι η 5η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η 8η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης. Είναι πολύ ομοιογενής χώρα, καθώς 36.5 εκατομμύρια άτομα δηλώνουν αποκλειστικά Πολωνοί, ενώ περίπου 900.000 δηλώνουν και κάποια άλλη εθνότητα πέρα από τη πολωνική.

Πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν, το Γκντανσκ και το Λοτζ. Επίσημη γλώσσα είναι η πολωνική και νόμισμα το ζλότι.

Η Πολωνία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαΐου του 2004 ενώ επιπλέον είναι μέλος του NATO από το 1999, του ΟΗΕ, του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) από το 1996, του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) από το 1990 και της Ομάδας του Βίσεγκραντ από το 1991.

Βαρσοβία
Ό,τι της λείπει σε αρχαιότητα, η Βαρσοβία το κερδίζει σε δυναμισμό. Και δεν τον επιδεικνύει μόνο στην αρχιτεκτονική.
Κρακοβία
Η Κρακοβία είναι η χαϊδεμένη της Πολωνίας, με μια θαυμάσια Παλιά Πόλη
Βρότσλαβ
Η παλαιότερη περιοχή του Βρότσλαβ είναι η κεντρική πλατεία της αγοράς του 13ου αιώνα , η οποία περιλαμβάνει την εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ και το παλιό δημαρχείο.