top-image

Επισκεφθείτε τη διατηρημένη μεσαιωνική πόλη Banska Stiavnica

Η προστατευόμενη από την UNESCO Banská Štiavnica είναι μια διατηρημένη μεσαιωνική πόλη που βρίσκεται σε ένα αρχαίο ηφαίστειο. Οι Κέλτες εξόρυξαν ήδη μεταλλεύματα αργύρου στην περιοχή ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. και η δημοτικότητα της πόλης ως παραγωγός αργύρου και χρυσού αυξήθηκε μόνο από εκεί. Μέχρι τον 15ο αιώνα, η πόλη χτίστηκε οχυρώσεις για να προστατεύσει τα ορυχεία της, και στα μέσα του 1600, χρησιμοποιούσαν τη νέα πυρίτιδα στα ορυχεία.

Για να βοηθήσουν στην εξόρυξη και να αποτρέψουν τις πλημμύρες, δημιουργήθηκε ένα σύνθετο σύστημα τεχνητών δεξαμενών νερού και πάνω από 100 χιλιόμετρα διασυνδεδεμένων καναλιών και σηράγγων - σήμερα, πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής ιδανικοί για κολύμπι. Και ενώ η εξόρυξη έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολύ καιρό στη Banská Štiavnica, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κράνη και προβολείς για να κατευθυνθούν προς τη Γη στο υπαίθριο μουσείο εξόρυξης για να εξερευνήσουν το ορυχείο του 17ου αιώνα.

Ενώ στην πόλη, φροντίστε να μην χάσετε την πλατεία της Παλιάς Πόλης, το σπίτι σε μια σειρά από μεσαιωνικά κτίρια, καθώς και μια στήλη πανούκλα, μια Ορυκτολογικό Μουσείο, και ένα δημαρχείο που χρονολογείται από τον 14 ο αιώνα.