top-image

Δράμα-Σπήλαιο Αλιστράτης-Μ.Εικοσιφοινίσσης

Μια ιδιαίτερη εξόρμηση που συνδυάζει την επίσκεψη μιας πόλης , την θρησκευτικότητα με την επίσκεψή μας στη διάσημη Μονή και την επίσεψη σε ένα διάσημο και μοναδικό Σπήλαιο ! Μια αξέχαστη εκδρομή .

Αναλυτικότερες πληροφορίες για τα επισκέψιμα μέρη :

             Δράμα

 • Στη βόρεια Ελλάδα, η Δράμα στέκεται… αγέρωχη και αποτελεί μια ακριτική πόλη με πολλά πράγματα να δείτε και μεγάλη ιστορία να θαυμάσετε.
 • Από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους, ηπεριοχή της Δράμας φαίνεται πως είχε πληθυσμό που κατοικούσε στον οικισμό Αρκαδικού, ενώ η ιστορία της είναι μεγάλη: παρά το γεγονός ότι αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του ’21. Ενώθηκε με το ελληνικό κράτος το 1913 στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, για να καταληφθεί ξανά από τους Βουλγάρους στον Α’ Παγκόσμιο, οι οποίοι αποχώρησαν με τη λήξη του πολέμου. Αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο πέρασε δύσκολα με τους Βούλγαρους και τις επιχειρήσεις εκβουλγαρισμού του πληθυσμού της Δράμας, προβάλλοντας πάντα σθεναρή αντίσταση.
 • Σήμερα αποτελεί μια όμορφη πόλη, πλούσια σε αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα και φυσικό περιβάλλον, στην οποία ζουν 45.828 κάτοικοι (2011). Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή.
 • Αξίζει να επισκεφθείτε:
 • - Τον μακεδονικό τάφοτων ελληνιστικών χρόνων, που βρέθηκε μέσα στην πόλη (κοντά στην πλατεία Δικαστηρίων) και μαρτυρεί την κατοίκηση της περιοχής κατά τους ιστορικούς χρόνους.
 • - Το ταφικό σύμπλεγμααπό την εποχή του σιδήρου, που εντοπίστηκε στην περιοχή της Βιομηχανικής Ζώνης της Δράμας.
 • - Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ειδυλλιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, ταβέρνες, ένα υπαίθριο θεατράκι και χώρους αναψυχής. Δείτε τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τις πολυώροφες καπναποθήκες, που καθρεπτίζονται στα νερά της λίμνης (Σπήρερ, Φαρατζή, κ.α.).
 • - Το εμπορικό κέντρο της πόλης, στα σοκάκια της οδού Βενιζέλου και στον κεντρικό δρόμο της 19ης Μαΐου, κοντά στον ναό του Αγίου Νικολάου και στην πλατεία Ελευθερίας.
 • - Το Μέγαρο Αναστασιάδη(1876), επενδυμένο εξωτερικά με το περίφημο ντόπιο μάρμαρο, που αποτελεί ένα από τα βασικότερο στοιχεία ανάπτυξης του νομού.
 • - Το συγκρότημα των παλαιών Εκπαιδευτηρίων Δράμας(1907), στη συμβολή των δρόμων Περδίκα και Βενιζέλου.
 • - Το ανακαινισμένο κτίριο του παλαιότερου κινηματογράφου της πόλης («Ολύμπια», 1913), απέναντι από τη Μητρόπολη.
 • - Τη δημοτική αίθουσα τέχνης «Ελευθερία», που στεγάζεται στο ανακαινισμένο παραδοσιακό καφενείο της πόλης.
 • - Τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας(10ου αι.), περιμετρικά της οποίας θα δείτε υπολείμματα των βυζαντινών τειχών που χτίστηκαν για πρώτη φορά τον 10ο αι. Δίπλα στα τείχη, υπάρχει το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, χτισμένο την εποχή των Παλαιολόγων.
 • - Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο και περιλαμβάνει αξιόλογα ευρήματα στην περιοχή, από τους προϊστορικούς ως τους νεώτερους χρόνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χαυλιόδοντας από μαμούθ, που βρέθηκε στην είσοδο του σπηλαίου Μααρά (Πηγών Αγγίτη).
 • - Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται σε σύγχρονη πτέρυγα του Επισκοπικού Μεγάρου και περιλαμβάνει αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης.
 • - Τον πευκόφυτολόφο Κορύλοβου, με το τουριστικό περίπτερο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη θαυμάσια θέα.

 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ                                                                                         

το σπήλαιο Αλιστράτης είναι επισκέψιμο σπήλαιο της Κεντρικής Μακεδονίας και απέχει 6 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό. Έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, από τα οποία το 1 χιλιόμετρο είναι επισκέψιμο.

 • Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από μεγάλους σταλακτίτεςκαι σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου είναι η μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3 χιλιοστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, όπως το Σπήλαιο Αγγίτη Δράμας. 

 

ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ

 • Στο δρόμο Σερρών - Καβάλας, αμέσως μετά την Κορμίστα, στα όρια των νομών Σερρών - Καβάλας, στη βόρεια πλευρά του κατάφυτου όρους Παγγαίου, σε μια θαυμάσια τοποθεσία, σε υψόμετρο 753 μ., βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Είναι ένας από τους δύο (2) ιερούς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας, που συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί πόλο έλξης πλήθους πιστών, που έρχονται να προσκυνήσουν την "αχειροποίητο εικόνα της Θεοτόκου" και να ηρεμήσουν μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον της.
 • Το όνομα της Μονής, κατά μία από τις τρεις (3) εκδοχές, οφείλεται στο θαύμα της εικόνας της Παναγίας, η οποία έλαμπε και σκορπούσε φως "φοινικούν", δηλαδή κόκκινο, όπως η πορφύρα των Φοινίκων. Απ' αυτό προέρχεται και η ονομασία: Εικών φοινίσσουσα - Εικών - φοίνισσα - Εικοσιφοίνισσα.